Vraagstukken op gebied van duurzaam leiderschap, digitale en technische ontwikkelingen houden ons bezig. Organisaties zijn zich ervan bewust dat het anders moet. Maar hoe? Hoe wendbaar is onze samenleving? Hoe wendbaar zijn organisaties en teams? Hoe wendbaar ben jij?
In dit artikel sta ik stil bij een paar wezenlijke veranderingen in ons huidige tijdperk:- De VUCA–wereld, een afkorting voor 4 begrippen die ik onder kopje 1 uitleg. Veranderen is belangrijk en veranderingen zijn er altijd geweest. Wat is er dan zo anders dan voorheen? Wat maakt vraagstukken in organisaties zo complex en wat vraagt dat van ons? Deze veranderende, nieuwe en stressvolle wereld wordt in Amerika samengevat met de term VUCA-wereld.
- Wat betekent het voor ons als we vanuit een andere mindset naar onszelf, samen werken en organisaties kunnen kijken?
- Wat is de kracht van de liminale fase, een overgangsfase tussen “hoe het niet meer werkt” en nog niet weten hoe dan wel.
Kracht en kennis niet meer bepalend
Hoe leer je veranderkracht bij jezelf en medewerkers aanboren om nieuwe beweging in organisaties te creëren? Beweging waar mensen enthousiast van worden. We leven in een tijdperk waarin kracht en kennis niet meer bepalend zijn , maar waarin de mensen die steeds innoveren bepalen wat er in de wereld gebeurt. Dat betekent dat statische kennis niet meer bestaat, “jong geleerd, oud gedaan” is een uitspraak die door alle snelle veranderingen een andere betekenis krijgt : Het gaat om een attitude, een levenshouding waarin je jong leert je dynamisch en lerend op te stellen. Het is niet meer zo dat de kennis die je als student tot je neemt genoeg is om als professional je werk goed te doen. Doordat we via internet met de hele wereld in contact staan, kunnen we nieuwe informatie elk moment tot ons nemen. Met deze nieuwe informatie kunnen we meteen de organisatie bedienen. Maar dat vraagt een andere mindset van ons, waar ander gedrag uit voort komt. Dat betekent dat we ons binnen organisaties niet meer voornamelijk reactief moeten opstellen, maar proactief, kijkend vanuit nieuwe perspectieven en buiten onze kaders. Dit vraagt veel van ons. Oude antwoorden werken niet meer.Reflecteren en daarvan leren
Binnen organisaties hoor je mensen verlangen naar energie en beweging. De klassieke verander methoden waarbij een kleine groep bedenkt hoe een grote groep moet veranderen, blijken niet meer te werken. Vernieuwende schrijvers over dit onderwerp zoals Arend Ardon geven aan dat we nu vaak vernieuwen als er een noodzaak is : tegenvallende cijfers, kosten nemen toe, wetgeving verandert… er ontstaat een probleem en dat moeten we aanpakken. Als er problemen ontstaan in structuren en procedures moeten we natuurlijk die problemen blijven aanpakken. Maar deze top down aanpak werkt niet meer als het gaat om gedrag, interactie en diepgaande veranderingen in organisaties. Dan gaat het over nieuwe mogelijkheden creëren, experimenteren, reflecteren en daarvan leren. Dat betekent dat je stil gaat staan bij je persoonlijke effectiviteit om veranderingen te begeleiden. Verander de wereld en begin bij jezelf! Hoe kun jij het verschil maken? Je bent een mens die veranderingen ondergaat, die veranderingen de ruimte moet geven, die veranderingen wil initiëren, die te maken krijgt met stress die ontstaat bij veranderingen. Dat betekent ook dat in organisaties meer en meer het dialogisch werken een belangrijke plek in zal nemen. Het gebruik van dialoogtechnieken zorgt ervoor dat mensen zich openstellen, in plaats van te blijven hangen in ego- gedrag. Dialoog is geen discussie, het gaat om werkelijk kunnen luisteren en horen wat de ander zegt, juist als de ander vanuit een heel ander referentiekader naar het onderwerp kijkt. Dat blijkt heel erg moeilijk te zijn. Wij hebben onze eigen standpunten en overtuigingen en zijn vanuit overtuiging dat onze standpunten juist zijn niet in staat om buiten de kaders te kunnen denken. Dialogisch werken stimuleert ”out of the box” denken. Hoe maken we beweging en vernieuwing los in organisaties? Niet door terug te vallen op routines, maar ons bewust te worden van onze patronen, overtuigingen en aannames. Deze overtuigingen en aannames kunnen ons vast zetten in ons denken over veranderen. De wereld verandert en patronen en aannames die voorheen klopten voldoen niet meer in deze veranderende wereld.-
VUCA wereld
Margriet Sitskoorn, hoogleraar klinische neuropsychologie in Tilburg, geeft aan dat jongere generaties de wereld anders ervaren dan de oudere generaties. Een open deur zul je zeggen, maar wat interessant is: ze geeft aan dat het een verschil oplevert in de werking van de hersenen en daardoor in het denken, voelen en doen. Dat betekent dat mensen anders gaan ervaren. Dat klinkt simpel, maar het gaat over onze identiteit. Als oude antwoorden niet duidelijk meer zijn, kan dit leiden tot onzekerheid. We zullen ons op een nieuwe manier moeten leren verhouden tot een wereld met nieuwe opdrachten.
Ze introduceert 4 begrippen die staan voor de huidige wereld, de zogenaamde VUCA-wereld :
- Volatility (beweeglijkheid, de snelheid van veranderingen binnen organisaties)
- Uncertainty (onzekerheid en onvoorspelbaarheid van gebeurtenissen)
- Complexity (complexiteit door de enorme hoeveelheid informatie die we op hetzelfde moment op waarde moeten kunnen schatten, waardoor verwarring ontstaat)
- Ambiguity (meerduidigheid, gebrek aan duidelijkheid en verwarring tussen oorzaak en gevolg)
-
Een andere mindset.
-
Liminale fase
De kracht van liminaal denken
Creëer de verandering die je wilt door je manier van denken te veranderen