Het is algemeen bekend dat de jongste generatie op de werkvloer een andere kijk heeft op werk dan de oudere generaties. Zo is flexibiliteit voor Gen Z’ers echt een must. Maar ook een positieve en inclusieve werksfeer met leuke collega’s, genoeg mogelijkheden voor persoonlijke en professionele groei en een goed salaris staan op het wensenlijstje van deze generatie werkenden. Wanneer een werkgever niet aan deze verwachtingen kan voldoen, zijn Gen Z’ers geneigd ergens anders hun geluk te beproeven. Hoewel organisaties steeds meer oog hebben voor de behoeften van deze nieuwe generatie en actief proberen hierop in te spelen, wordt de cruciale rol van leiderschap nog te vaak over het hoofd gezien.
Weinig hiërarchie
Om de jonge generatie binnen boord te houden, is het dan ook essentieel om als manager jouw leiderschapsstijl af te stemmen op de verwachtingen van Gen Z’ers. En daarvoor moet je terug naar hun jeugd. Deze generatie is immers opgegroeid met weinig hiërarchie, zowel thuis als op school. Deze young professionals zijn gewend dat er naar ze wordt geluisterd, met ze wordt overlegd en dat ze een gelijkwaardige relatie hebben met de mensen om hen heen. Verwachtingen die ze ook van hun leidinggevende hebben.
Leiderschap met vertrouwen
Een goed uitgangspunt is Secure Base Leadership. Hierbij neemt de manager geen controlerende rol aan, maar biedt hij of zij een veilige basis van waaruit medewerkers nieuwe dingen kunnen uitproberen. Daarbij draait het allemaal om persoonlijke verbinding en het creëren van een sfeer van vertrouwen. Bovendien is het essentieel dat de manager medewerkers aanmoedigt om risico’s te nemen, zichzelf uit te dagen en daardoor te groeien. Daarnaast richt een secure base leider zich op de potentie van elke medewerker en hoe die zich verder kan ontwikkelen. Dit vraagt om actief luisteren naar wat medewerkers nodig hebben en het scheppen van een omgeving waarin ze open hun gedachten kunnen delen en feedback kunnen geven.
Vrijheid en verantwoordelijkheid
Maar hoe ziet dat eruit in het dagelijks werk? Begin klein, door bijvoorbeeld iemand eigenaar te maken van een klein project of verantwoordelijkheid te geven over het nemen van beslissingen binnen een bepaald domein. De secure base leider zorgt hierbij voor heldere kaders en doelen, geeft vertrouwen en ruimte, daagt uit én biedt feedback en ondersteuning. Op die manier kunnen Gen Z’ers hun weg vinden binnen hun werk.
Een dream team
Betekent dit dat je alleen maar moet focussen op de nieuwe generatie op de werkvloer? Zeker niet! Het mooie aan deze manier van leiderschap is dat niet alleen Gen Z goed gedijt op deze managementstijl, maar ook de andere generaties binnen de organisatie. Secure Base Leaderschip spreekt namelijk de universele menselijke behoeften aan van autonomie, veiligheid, groei en ondersteuning. Hiermee kan je niet alleen de vernieuwende kracht van young professionals volledig benutten, maar ook de jarenlang ervaring en expertise van de oudgediende in je voordeel laten werken. Als manager sta je dan aan het roer van een top team waar begrip en waardering voor ieders inbreng ertoe doet.
Luister ook de Boom Management Podcast: Het generatie-effect met Kim Jansen
Door: Ingrid van Tienen, Director bij Ormit Talent