Naarmate er steeds meer Gen Z’ers op de werkvloer te vinden zijn, zien we dat de focus op welzijn en mentale gezondheid, steeds belangrijker wordt. Het voeren van een actief beleid om het welzijn van medewerkers zo goed mogelijk te waarborgen, is voor de Gen Z generatie niet zomaar een ‘leuk extraatje’, maar een essentiële voorwaarde voor productiviteit én werkplezier. Daarnaast is het voor sommigen zelfs doorslaggevend in hun keuze om wel of niet bij een organisatie aan de slag te gaan.
Maar wat betekent dit nu eigenlijk concreet voor een organisatie? Welke stappen moeten zij zetten om te bouwen aan een aantrekkelijke en gezonde werkcultuur om deze generatie en hun nieuwe waarden écht te omarmen? Hoe kun je ervoor zorgen dat je niet alleen nieuw talent aantrekt, maar ook weet te behouden? Uit onderzoek van Top Employers Institute onder 1.693 Gen Z’ers, tussen 18 tot 27 jaar, verspreid over negen landen, blijkt dat maar liefst 83 procent van de respondenten van mening is dat het een werkgevers plicht is om de mentale gezondheid van werknemers te ondersteunen.
Voorbij de schaamte
Gen Z’ers zijn opgegroeid met het openlijk bespreken van hun mentale gezondheid en de uitdagingen die daarbij komen kijken. Het is dan ook niet vreemd dat zij dit ook terug verwachten op de plek waar zij werken. Voor veel bedrijven een pittige uitdaging. Maar wat veel niet beseffen, is dat die open en intrinsiek gemotiveerde Gen Z’ers enorm waardevol kunnen zijn voor je organisatie. Helemaal wanneer je hen weet in te zetten als ‘tool’ voor het verbeteren van de mentale gezondheid op de werkvloer. Zij hebben de macht om organisaties te motiveren en stimuleren om een open werkcultuur te creëren. Een omgeving waarin werknemers zich veilig voelen om hun mentale gezondheid te bespreken en tijdig aan de bel durven te trekken, ingeval van mentale klachten.
Omdat 9-tot-5 zó 2010 is..
Voor geen enkele generatie is een goede werk-privébalans zo belangrijk als voor Gen Z. Maar hoe creëer je ondanks de verschillen tussen de flexibele Gen Z’er en de werknemers uit andere generaties, die juist een duidelijke, strakke structuur met vaste werkuren en tijden gewend zijn, een fijne werkcultuur voor iedereen? We weten inmiddels dat meer flexibiliteit een positieve impact heeft op het welzijn en de motivatie van alle medewerkers, zeker niet alleen op Gen Z. In deze blog geven we drie tips voor hoe je met Gen Z de mentale gezondheid op de werkvloer kunt verbeteren.
Tip 1: Blijf flexibel
Geef werknemers de vrijheid om pauzes in te lassen en hun eigen werkritme te volgen. Gen Z’ers zijn vaak beter in staat om aan te geven wanneer ze een pauze nodig hebben, wat kan helpen bij het verminderen van burn-out en stress. Wanneer je dit doortrekt naar de rest van je organisatie, geef je werknemers eigenaarschap om hun taken uit te voeren in een structuur die voor hen het beste werkt.
Tip 2: Bundel interne krachten
Koppel (nieuwe) medewerkers of medewerkers die moeite hebben met het vinden van de juiste werk-privébalans aan een Gen Z’er om hen hierbij te helpen. Deze generatie is steengoed in het creëren van een goede werk-privébalans. Op deze manier zorg je ook voor extra interne verbinding tussen je medewerkers, wat bijdraagt aan de mentale gezondheid.
Tip 3: Technologie inzetten voor mentale gezondheid
Technologie en Gen Z zijn onafscheidelijk. Deze generatie is gewend aan het gebruik van apps en online tools, van tijdmanagement tot mindfulness. Door technologie te integreren in het welzijnsbeleid, kunnen bedrijven mentale gezondheid op een laagdrempelige manier ondersteunen en versterken.
Bied medewerkers toegang tot welzijn-apps die hun mentale gezondheid ondersteunen zoals; mindfulness, slaap en stressmanagement. Kijk hierbij wel goed naar de behoefte en de mate waarin je medewerkers hiervoor open staan. Het is belangrijk om te kijken wat past bij je organisatie. Wat doe je nu al op het gebied van mentale gezondheid? Als je hier nog weinig tot niets mee doet, is het van belang om niet te hard van stapel te lopen. Het heeft waarschijnlijk weinig zin om direct de vergaderruimte om te toveren tot (online) yoga studio, als hier totaal geen behoefte aan is. Ga dus niet meteen van nul naar honderd.
Er bestaan bijvoorbeeld ook apps waarin medewerkers op een leuke manier worden uitgedaagd om vaker te gaan wandelen, bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze. Of apps die medewerkers op een laagdrempelige manier motiveren om bijvoorbeeld die ene meeting eens wandelend in de buitenlucht te doen, in plaats van in die muffe vergaderruimte. Op deze manier kun je met kleine aanpassingen, het onderwerp mentale gezondheid introduceren.
Gen Z als drijvende kracht voor een gezondere werkomgeving
Gen Z is niet alleen een bron van talent, maar ook een krachtige motor voor positieve verandering op de werkvloer. Ze brengen een frisse, eerlijke kijk op mentale gezondheid en welzijn met zich mee en bieden bedrijven de kans om een gezonde, ondersteunende werkcultuur te creëren. Door hun focus op flexibiliteit, technologie en openheid te omarmen, kunnen organisaties niet alleen de mentale gezondheid verbeteren, maar ook hun aantrekkelijkheid als werkgever vergroten.
Bedrijven die Gen Z serieus nemen en luisteren naar hun behoeften en ideeën, staan sterker in het creëren van een werkomgeving waar welzijn voorop staat. Het is een investering in de toekomst, niet alleen voor de organisatie, maar vooral voor de huidige medewerkers.
Door: Monica van der Meeren
Regional Director EMEA bij Top Employers Institute