Complexe leiderschapsproblemen oplossen kan net voelen of je een Billy boekenkast in elkaar probeert te zetten. Veel te veel onderdelen, niets lijkt te passen, en ondertussen staat iedereen om je heen steeds te vragen of je al klaar bent.
Tijdverlies e-mail op te lossen
Een voorbeeldje. Stel dat je elke dag bergen tijd verliest aan het wegwerken van e-mails. Dat is best simpel op te lossen, zoals ik laat zien in m’n boek ‘Elke dag je hoofd en inbox leeg’.
Wat archiefmappen stroomlijnen, een paar knopjes toevoegen, online typecursus doen en dan nog wat veelgebruikte zinnen en paragrafen inregelen als autotekst. Bespaart je uren per dag en is een stuk realistischer dan wat sommige mensen grappen: “Oh, simpel, kwestie van alle mails selecteren en dan op Delete drukken.”
Maar wacht even. Die optimalisaties kunnen best een dieperliggende oorzaak maskeren. Waarom eigenlijk krijg je zoveel emails? Is dat wel nodig? Ben jij als leidinggevende de juiste persoon in je organisatie, bedrijf of team om die allemaal te behandelen?
De Centrale uitdaging
Dat soort ‘waarom?’-vragen zijn essentieel in het bouwen van een solide strategie. Niet meteen naar de oplossingen grijpen, maar eerst een stuk dieper graven. We gaan op zoek naar de ‘Centrale uitdaging’, die ene grote reden die onder al je andere problemen ligt. En bij die speurtocht kan AI je prima helpen.
Gebruik bijvoorbeeld deze prompt:
“Ik wil een solide strategie ontwerpen. Kun je me helpen om de onderliggende centrale uitdaging te vinden? Ik wil namelijk niet alleen de symptomen aanpakken. Ik zou een Current Reality Tree kunnen maken, maar heb de software niet en weet niet goed hoe dat werkt. Interview me daarom over m’n doel, over de problemen waar ik tegenaan loop, en help me dan al vragenderwijs om die onderliggende centrale uitdaging te identificeren. Stel 1 vraag per keer.”
Dikke kans dat je na zo’n exercitie veel meer helderheid hebt over het hele probleemgebied. Die lawine aan e-mails is niet je echte probleem. Misschien is dat wel dat je je team niet helemaal vertrouwt, ik noem maar wat. En dat zou dan kunnen komen doordat je mensen niet goed genoeg functioneren. En ja, dan is het logisch dat je de drang voelt om van alles lekker zelf te doen en overal in de loop te blijven, dan gaat het tenminste snel, en meteen goed. Maar au! — dat is geen leidinggeven.
Ja, het identificeren van zo’n centrale uitdaging kan even pijn doen. Tegelijkertijd zou het een enorme opluchting moeten zijn, dat je niet honderd losse problemen tegelijkertijd hoeft aan te pakken. Met één scherpe, slimme zet kun je vaak een hele serie obstakels tegelijkertijd omblazen, als een rij dominostenen.
Dat doe je met scenario’s. En bij het ontwikkelen daarvan kan AI je ook prima helpen. Doen we een andere keer.
Inspiratieboek
In zijn nieuwe inspiratieboek geeft Taco je nog veel meer tips voor het ontwikkelen van solide strategieën en leidinggeven in het algemeen:
“100+ Slimme manieren om tijd vrij te maken met AI, voor ondernemers en andere leiders”
Taco Oosterkamp
Taco werkt al bijna 20 jaar met ondernemers en andere leiders aan het serieus veel tijd vrijmaken voor strategie, groei en vrijheid. Zijn bestseller Schaamteloos delegeren wordt tien jaar na verschijnen nog steeds geciteerd. Ondertussen schrijft hij aan zijn volgende boek, Cruise Control, waarin hij de unieke mix van AI en leiderschap heel praktisch maakt (‘Sowieso leest het als een trein, echt.’).
Volg Taco op LinkedIn
https://www.linkedin.com/in/tacooosterkamp/