Wil je je verdiepen en bekwamen in leiderschap dat blijvend Impact heeft? Dan is dit boek iets voor jou. Gabriël Anthonio, hoogleraar, bestuurder in de zorg en topspreker op congressen en seminars schreef een handzaam boekje over leiderschapsontwikkeling.
In dit boekje daal ik af naar het alledaagse leven, de gesprekken met zijn grootvader over het zakmes. Daarna neemt hij de lezer mee naar voorbeelden en interventies met positieve impact op jezelf en anderen.
Aan de hand van de tien functies van het Zwitsers zakmes – het zakmes van mijn grootvader – doe ik suggesties over hoe je je leiderschapsvaardigheden verder kunt ontwikkelen.
Het Zwitsers zakmes staat voor jouw persoonlijke leiderschap. Leiderschap waarbij je leert zien dat je altijd meerdere opties hebt, hoe moeilijk een situatie ook is. Dat je routines kunt loslaten en bewust kunt kiezen voor een andere optie. Kortom, stoppen met zienswijzen die niet meer werken, gedrag dat niet (meer) werkt en die vervangen door zaken die wel werken. Leiderschap is een ontwikkelingsproces dat gepaard gaat met vallen en weer opstaan.
Investeer in je leiderschapsontwikkeling
Hieronder drie belangrijke redenen om te investeren in je eigen leiderschapsontwikkeling
- Leiderschap gaat in de kern over bewust invloed uitoefenen!
Eerst op jezelf, dan je naasten en uiteindelijk de wijdere omgeving, op je werk, school of samenleving. Dit is in wezen heel simpel. Wat zijn er ondertussen veel mythes en verschillende definities over leiderschap ontwikkeld. Deze complexe theorieën en schema’s verlammen ons dikwijls. Ik breng leiderschap weer terug tot de essentie, in het alledaagse leven en gebruik voorbeelden van eenvoudige en krachtige interventies met impact. - Het leven praat terug! Het enige dat ik je adviseer is dat je wel moet luisteren, kijken en reflecteren op wat het leven jou te zeggen heeft. Het leven nodigt ons van harte uit, daagt ons soms dringend uit om anders te gaan denken, voelen en handelen. Ik deel enkele gesprekken met mijn grootvader over het zakmes met de lezer en voeg daar voorbeelden uit mijn eigen leven en praktijk aan toe. Ik geef daarbij verschillende adviezen en tips hoe je dit kunt doen en verder ontwikkelen.
- Leiderschap is doen wat werkt en stoppen met wat niet (meer) werkt.
Waarom werken veel leiderschapsadviezen niet? Omdat we van binnen al vol zitten en er niets meer bij kan. We maken ons te druk om anderen en te weinig druk over onszelf. Leiderschap begint met de weg naar binnen. Daar orde op zaken stellen. We moeten dus eerst ruimte maken in ons hoofd, hart en onze agenda. Dan is er ruimte voor nieuwe gedachten, emoties en gedrag.
Impact vergroten
Als we onze impact willen vergroten zullen we eerst moeten stoppen met zaken die niet (meer) werken en die geen impact hebben. Verkeerde gewoonten en vastgeroeste patronen leren doorbreken. Vervolgens komt er ruimte voor nieuwe manieren van denken, voelen en handelen. Mijn advies is op te stoppen met zaken waar jij en waarschijnlijk ook anderen veel energie op verliezen. En vervolgens die dingen gaan doen die echt impact hebben.
Leiderschap is een weg naar binnen, en van daar weer naar buiten en weer terug. Het is een andere weg dan de klassieke top-down benadering en allerlei verhalen over de visie van de leider en mooie vergezichten. Wie dit proces onder de knie krijgt, zal impact hebben, duurzaam, en blijvende positieve veranderingen in zijn eigen leven en dat van anderen teweegbrengen.
Prof. Dr. Gabriël Anthonio was o.a. directeur in een jeugdgevangenis, in een TBS kliniek en bestuurder in de Jeugdzorg. Hij is sinds 2015 Voorzitter Raad van Bestuur Verslavingszorg Noord Nederland. Voorts is hij bijzonder hoogleraar Sociologie van Leiderschap, Organisaties en Duurzaamheid aan de Rijksuniversiteit Groningen en Lector aan de NHL-Stenden Hogeschool te Leeuwarden. Hij is de auteur van Het Zwitsers zakmes van de leider. Daarnaast is hij een van de sprekers op het Jaarcongres de Psychologie van Leiderschap.