Het 4C Veerkrachtmodel helpt je om te bepalen waar jouw team staat in het klimaatwerk: welke factoren zijn al ingevuld en welke verdienen extra aandacht?
Geschatte leestijd: 2 minuten
4C’s staan voor randvoorwaarden
In het 4C Veerkrachtmodel, staan de vier C’s voor de randvoorwaarden: Compelling vision (Perspectief), Change team (Krachtteam), Catalyst process (Procesontwerp) en Co-creation sprints (Krachtsprints).
Laten we ze kort langslopen:
1 Perspectief
Een wenkend toekomstperspectief helpt je om doelgericht te werken en koers te houden bij complexe (klimaat)opgaven. Wat doe je als individuele medewerker, organisatie of speler in de markt anders in deze toekomst? Waar begin of stop je mee?
2 Krachtteam
De sterkste start maak je met een krachtteam: een groep van vijf gemotiveerde individuen met invloed en complementaire vaardigheden. De ervaring leert dat een groepje van pakweg vijf mensen het meest doelmatig is: groot genoeg om impact te hebben en verschillende expertises en gezichtspunten te vertegenwoordigen, klein genoeg om slagvaardig te blijven en niet te verzanden in bureaucratie en procedures of wisseling van samenstelling, want dat kan in deze fase voor vertraging zorgen.
3 Procesontwerp
Met je krachtteam ontwerp je een werkproces dat de gewenste toekomst dichterbij brengt. Omgaan met onzekerheid is een belangrijke vaardigheid bij complexe veranderprocessen. Dit vraagt om een (flexibel) procesontwerp op basis van een goede analyse van de situatie.
4 Krachtsprints
Door je veranderproces te organiseren in korte krachtsprints van een half jaar met een specifieke opbouw, boek je snel voortgang en speel je flexibel in op nieuwe ontwikkelingen. Bij klimaat is dat geen overbodige luxe: de ontwikkelingen gaan razendsnel.
Bron: Klimaatwerkers