Niet alles wat je doet zal interessant zijn; toch heb je het grotendeels zelf in de hand om een dergelijke saaie situatie om te buigen naar iets interessants. Je kunt namelijk nieuwsgierig doen, zonder nieuwsgierig te zijn. Dit kun je vergelijken met het ‘fake it till you make it’-principe. Het mooie daarvan is dat je nieuwsgierigheid na verloop van tijd werkelijk geprikkeld kan worden en je dus echt in meer of mindere mate nieuwsgierig wordt. Dit effect treedt niet altijd op, maar vaak wel.
Nieuwsgierige vraag: In welke situatie gedroeg jij je nieuwsgierig zonder werkelijk nieuwsgierig te zijn?
Voel jij je weleens gestrest en niet zo nieuwsgierig tijdens een netwerkbijeenkomst, bedrijfsborrel of een van de feestdagen? Wees dan geholpen met de wetenschap dat nieuwsgierigheid bijdraagt aan jouw sociale vaardigheden en de kwaliteit van het onderlinge contact kan verbeteren. De truc is om jouw nieuwsgierigheid in te zetten om te voorkomen dat je verveeld raakt. Nieuwsgierigheid geeft energie en die energie is aantrekkelijk en besmettelijk.
Eerste hulp bij een acuut gebrek aan nieuwsgierigheid in sociale situaties
Stel je oordeel uit
Kijk om je heen. Zie je iets dat je verrast, ingaat tegen jouw overtuigingen en je even uit balans brengt? Sta dit gevoel van verwonderen even toe in plaats van direct te oordelen. Door je te verwonderen komen er vanzelf vragen bij je op en wordt je nieuwsgierigheid geprikkeld om de situatie beter te begrijpen.
Knoop gesprekken aan met mensen die anders zijn dan jij
Stap niet af op een veilig iemand met wie je hetzelfde gesprek als altijd voert. Maar zoek iemand op die juist anders lijkt te zijn dan jij, afgaand op je intuïtie, de kleding, het gedrag of wat je al hebt gehoord. Je doet op deze wijze nieuwe inzichten op en je vergroot je empathie en tolerantie.
Durf persoonlijk te worden
Door met oprechte interesse, aandacht en respect door te vragen kun je je gesprekken en relaties met anderen verdiepen.
Aandacht voor de persoon in plaats van het onderwerp
Ben je niet geïnteresseerd in het onderwerp van een gesprek, maar wel in de persoon die vertelt? Verleg dan je aandacht naar de persoon zelf. Het oninteressante onderwerp is opeens een ideaal gespreksonderwerp om deze persoon beter te leren kennen en begrijpen. Vraag bijvoorbeeld eens: Wat vind jij zo interessant aan dit onderwerp? Hoe verzamel jij informatie over dit onderwerp? Hoelang vind jij dit onderwerp al interessant en wat houdt jou nieuwsgierig?
Aandacht voor het onderwerp in plaats van de persoon
Ben je niet geïnteresseerd in jouw gesprekspartner, maar wel in het onderwerp van zijn expertise? Verleg dan je aandacht naar het onderwerp zelf. Deze persoon is opeens een ideale gesprekspartner om meer over dit onderwerp te weten te komen. Vraag hem eens: Waar, hoe of van wie heb jij het meest geleerd over dit onderwerp? Wat is de grootste uitdaging waar jij tegenaan loopt in jouw expertisegebied? Wat is jouw meest waardevolle inzicht over dit onderwerp?
Neem een risico
De nieuwsgierigheid van sommigen wordt pas echt geprikkeld wanneer ze een zekere mate van risico lopen. Denk aan provocatieve vragen stellen en opmerkingen maken. Treed buiten de gebaande paden: doe iets verrassends wat mensen normaal niet doen op dit soort gelegenheden. Beweeg: loop rond, dans, bied aan om te helpen, nodig iemand uit om een wandeling te maken.
Gebruik het toeval van ontmoetingen
Zo ontmoette ik eens de eigenaar van een vijfsterrenhotel in Mozambique. Ik lachte hem vriendelijk toe omdat hij verrast werd door sprinklers die aangingen op het grasveld waar hij liep. Hij zag de humor er wel van in en nodigde mij uit aan zijn restauranttafel en stelde mij voor aan zijn piloot. De volgende ochtend vloog ik om 5 uur ’s ochtends mee naar een afgelegen eiland vol met ruïnes. Ik werd in een tuktuk het eiland rond geracet waarna ik netjes op tijd terug werd gevlogen, zodat ik om 9 uur ’s ochtends een workshop kon geven aan mijn collega’s van de Toerismefaculteit.
Onzekerheid als kans
Het leven zit vol met verrassingen en veranderingen. Onzekerheid motiveert om iets te willen weten en door te gaan totdat je het antwoord hebt gevonden. Hoeveel onzekerheid je aankunt wordt bepaald door jouw stresstolerantie. Hoofdstuk 6 en 7 van het boek Schaamteloos nieuwsgierig gaan over omgaan met onzekerheid. Je ontdekt onder andere hoe stresstolerant jij bent, of je emotioneel nieuwsgierig bent, wat de informatieve waarde is van negatieve emoties en hoe je jouw onzekerheid kunt overwinnen wanneer deze jou in de weg zit.
Bron: Schaamteloos nieuwsgierig
Door: Danae Bodewes