Een baan hebben is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Slechts 14,7% van de bedrijven plaatst daadwerkelijk mensen met een beperking. 5% beweert wel een actief beleid te hebben maar biedt geen baan voor mensen met een arbeidsbeperking. 80% van de werkgevers heeft zelfs geen beleid en doet ook verder niets om deze mensen aan werk te helpen.
Dat merkt ook Saskia Rosmalen, directeur van Onbeperkt aan de Slag. In haar werk komt zij dagelijks in aanraking met mensen die buiten de boot te vallen op de arbeidsmarkt.
Werken met arbeidsbeperking niet vanzelfsprekend
“Als je een arbeidsbeperking hebt is werken helemaal niet vanzelfsprekend. Veel werkgevers staan niet te springen om je in dienst te nemen. Sinds 2013 beloven de Nederlandse werkgevers op korte termijn banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Met steeds weer nieuwe initiatieven en afspraken geven zij 1,2 miljoen mensen keer op keer hoop op eerlijke kansen die ze nooit krijgen. Dat moet nu echt anders.”
Nu, meer dan een decennium later, heeft een groot deel van de mensen met een arbeidsbeperking nog steeds geen enkele kans gehad op een baan. De overgrote meerderheid is zelfs nog nooit uitgenodigd voor een eerste gesprek. Deze schrijnende realiteit wordt benadrukt door de campagneslogan: “Gebrek aan werk is eigenlijk nog mijn grootste handicap.”
Meer dan 400.000 openstaande vacatures
Met meer dan 400.000 openstaande vacatures is het tijd voor verandering. Onbeperkt aan de Slag wijst erop dat alleen al in haar eigen netwerk meer dan 10.000 gemotiveerde kandidaten klaarstaan om aan de slag te gaan. Deze kandidaten beschikken over vakkennis, loyaliteit, betrokkenheid en zelfs vaak over een HBO+ opleiding. De vraag is allang niet meer óf mensen met een arbeidsbeperking kunnen werken, maar wanneer werkgevers hun beloftes eindelijk nakomen.
Bron: Onbeperkt aan de slag