In Nederland groeien we op met de boodschap dat je geen fouten mag maken. Want als je fouten maakt, krijg je een slechte beoordeling. Als je fouten maakt, blijf je zitten. Als je fouten maakt, word je gewisseld. De beste manier om geen fouten te maken, is om niks te doen. En dat doen veel mensen dan ook. Maar eigenlijk is dat ook fout. Want wie geen fuoten maakt, maakt niks. Waarschijnlijk heb ik onwijs veel gemaakt in mijn leven. Want ik heb echt veel dingen fout gedaan.
Alles wat fout kan gaan…
Ik heb mensen die ik geïnterviewd had verkeerde namen gegeven op de radio. Ik heb onnoemlijk veel vertiksels gemaakt in teletekst en internetberichten. Ik heb ruzie gemaakt met heel veel leidinggevenden. Ik heb oerstomme financiële beslissingen genomen en ben daardoor persoonlijk (en zakelijk) failliet gegaan. Ik ben getrouwd. Ik ben gescheiden. Ik heb ooit per ongeluk de Rabobank.com-website offline gehaald. Bij een perspresentatie van RTL wist ik niet wie topmodel en presentatrice Renate Verbaan was en meldde dat ook aan haar (‘Maar wat doe jij dan bij RTL?’). Ik heb ooit kaartcoördinaten omgedraaid waardoor ik met mijn peloton een kilometer of 10 aan het omlopen was. Ik heb ooit in een t-shirt bij een sollicitatiegesprek bij de NCTB gezeten omdat ik mijn colbert en overhemd thuis had laten liggen. Ik bij een baantje bij een opleggerfabriek voor vrachtwagens, de spatborden met de reflecterende kant naar binnen gemonteerd (en de richtingaanwijzer op de mistlamp aangesloten).
Niets meer missen?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief
Chocolade
Ooit heb ik op een date een dame die aan de lijn was (en dat tegen me had gezegd) een doos chocolade cadeau gedaan. Ik ben als producer tv-beelden vergeten aan te vragen waardoor het belangrijkste nieuwsitem van het jaar in de soep liep. Ik heb interviews opgenomen, terwijl ik de recorder was vergeten aan te zetten. Ik heb bij een training gestaan die ik moest geven om erachter te komen dat ik mijn presentatie thuis had laten liggen. Ik heb per ongeluk diep adem gehaald voordat ik mijn gasmasker ophad tijdens een oefening met CS-gas.
Bij een examen dat ik moest maken, had ik de laatste – en belangrijkste vraag – over het hoofd gezien. Bij een sollicitatie bij een telefonische klantenservice, zei ik: maar dat kan toch veel gemakkelijker digitaal? Ik heb alle computersystemen bij een bedrijf waarvoor ik werkte, vast laten lopen doordat ik een verkeerd scriptje op intranet had gezet. Ik doe ongetwijfeld geregeld dingen opvoedkundig verkeerd.
Zonder helm
Ik ben wel eens wakker geworden in de trein op een rangeerterrein. Ik ben ooit naar het verkeerde plaatsje Laren (In Noord Holland) gereden, omdat ik dacht dat ik daar een triatlon had. Ik ben bij een wielrenwedstrijd aangekomen, na 2 uur rijden, om erachter te komen dat ik mijn helm thuis had laten liggen. Ik ben zonder kaart bij een militaire kaartleesoefening aangekomen. Ik heb lege nieuwsbrieven naar duizenden mensen gestuurd. Ik heb het ruwe materiaal van een radio-interview in de uitzending gestart. Bij het liggend op een wiedbed onkruid wieden in een wortelveld, ben ik in slaap gevallen. Bij teksttelevise op een regionale tv-zender ben ik vergeten de goede reclames in te plannen, wat boze adverteerders opleverde.
En weet je wat? Ik leef nog. Nog beter: ik heb er onwijs veel van geleerd. En ik heb goeie verhalen om te vertellen op verjaardagen, aan collega’s en zelfs bij sollicitatiegesprekken.
Natuurlijk gaan dingen fout
Want natuurlijk gaan dingen fout. En zolang er niemand dood aan gaat, is het ook niet heel erg. In sommige beroepen kun je gewoon geen fouten maken, omdat dan mensen gewond raken, of dood gaan. Maar door de bank genomen werkt niets verlammender bij het creëren van iets dan de angst om het fout te doen.
De angst om fouten te maken, om afgewezen te worden, om veroordeeld te worden zorgt ervoor dat bij veel bedrijven de innovatie stopt. Zorgt ervoor dat mensen geen stappen durven ondernemen. Zorgt ervoor dat briljante ideeën niet uitgevoerd worden.
Dus, kom maar op! Wat zijn jouw meest opzienbarende fouten die je hebt gemaakt? Deel ze in de reacties!
Door: Eduard van Brakel
Eduard van Brakel is eindredacteur van Management Impact. Samen met managementwetenschapper, leiderschapscoach en professor Bas Kodden schreef hij het boek Leidinggeven is omgekeerd opvoeden.