Italiaans onderzoek laat zien dat managers het gebruik van smartphones op de werkplek zonder veel problemen kunnen beperken.
Grote delen van de bevolking zijn een groot deel van de dag aan hun smartphone geplakt – ook op het werk. En voor de generatie die nu organisaties binnenstroomt, lijkt de smartphone zo mogelijk nóg onmisbaarder te zijn. Ondertussen stapelt zich het bewijs op dat buitensporig gebruik negatieve effecten kan hebben op ons cognitieve vermogen, slaapgedrag, de kwaliteit van sociale interactie en het vermogen om je in werktijd volledig in te zetten. Menige vergadering en conference-call wordt vooral gebruikt om even te appen en wat mailtjes weg te werken.
Onderzoekers van de Università de Bologna zagen ook in hun collegezalen steeds door hun smartphone gepreoccupeerde studenten en besloten om een experiment uit te voeren: wat gebeurt er als mensen het één dag zonder smartphone moeten doen? 153 postdoctoraal studenten in Bologna en Bordeaux deden mee en hielden een dagboek bij.
Implicaties voor managers
Natuurlijk was het voor de meeste studenten zeer ingrijpend om een dag niet connected te zijn. Er was angst (om iets te missen), er was eenzaamheid (afgesneden van vrienden), er was een gevoel van onveiligheid (‘wat als er iets gebeurt?’). Maar er waren ook eyeopeners: je kunt veel meer doen op een dag (qua werk maar bijvoorbeeld ook nieuwe plekken ontdekken in de stad waar je woont), je beseft hoe afhankelijk je bent van technologie (en dat dat niet in alle opzichten oké is), je hebt mooiere gesprekken en meer connectie met anderen (want face to face), je voelt even hoe bot en respectloos het is als anderen tijdens een ontmoeting steeds op hun smartphone zitten te kijken.
Conclusie van de smartphoneloze dag: jonge mensen staan er veel meer open voor om hun smartphonegebruik aan te passen dan de onderzoekers hadden verwacht. Millennials en gen-Z’ers overleven (tijdelijk) prima zonder smartphone en vinden dan gewoon nieuwe (face to face) manieren om samen te werken en communiceren. Implicaties voor organisaties: je kunt gerust het gebruik van smartphones beperken tijdens meetings, gezamenlijke maaltijden en de interactie met collega’s. Je kunt ook gerust paal en perk stellen aan het afhandelen van niet-urgente werkgerelateerde mail in privétijd. En je kunt gerust communicatie via de app ontmoedigen en medewerkers stimuleren om waar mogelijk face to face te communiceren. Niemand (bijna) rent dan gillend weg.
Bron: MIT Sloan Management Review, winter 2018
Door: Ed Kerkman