Als projectleider van het platform Duurzaam Nieuw Organiseren was ik op zoek naar nieuwe taal. Nieuwe taal om de beweging onder woorden te brengen die sommige organisaties, zoals Finext en Buurtzorg Nederland, al gemaakt hebben. Ik wist: we moeten van functie naar talent. Ik wist: we moeten van organisaties naar organiseren. Ik wist: we moeten van slimmer werken naar wijzer werken. Maar mijn onderbuikgevoel miste nog een onderlegger. Een alomvattend model, zonder dat het theoretisch werd. Een filosofie zonder dat het zweverig werd. Ik wilde taal voor de praktijk. Het boek Verdraaide organisatiesĀ van Wouter Hart biedt deze taal en biedt dit model. In samenwerking met Marius Buiting (directeur Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorginstellingen) Ā heeft Wouter Hart een model ontwikkeld dat doet denken aan Simon Sinek’s Golden Circle, maar dat verder gaat.
Het boek doet recht aan het gemis aan variatie in organisaties tegenover de te ver doorgevoerde standaardisatie, het boek bouwt een betoog op hoe belangrijk het is om systemen in dienst te stellen van iets anders. Dat andere, dat is de bedoeling. Bij oprichting had een organisatie een bedoeling. Dat was niet winst maken, maar waarde toevoegen aan de wereld. Op wat voor manier dan ook. Veelal zijn we die verbinding met de waarde kwijtgeraakt. Door terug te gaan naar de bedoeling en dat als ijkpunt en vertrekpunt van ons handelen te maken, komt de waarde van een organisatie weer terug.
Zingeving
Met zo’n twintig kenmerken van oud en nieuw organiseren die de auteur tegenover elkaar zet (stoplichtdenken vs rotondedenken; lantaarnpaaldenken vs kampvuurdenken) is het een rijk boek dat praktisch maakt wat praktisch moet worden. In de slipstream draagt het boek ook nog een prachtig stuk ethiek en zingeving in zich, want waarom doen we de dingen die we doen? Wat is de bedoeling van de organisatie waar je werkt? Wat is jouw bedoeling? Het boek stelt niet alleen een vraag, het is ook een uitnodiging tot herwaardering van je eigen bijdrage en leidt (bij mij) tot een heroverweging van mijn eigen handelen in tal van situaties.
Bron: Guide van de Wiel, projectleider platform Duurzaam Nieuw Organiseren op Managementboek.nl.