Waar de één in maart al paastakken in huis haalt, vindt de ander dat de paaseieren veel te vroeg in de schappen liggen. Ook is er een deel van de Nederlanders die überhaupt niets met Pasen heeft. Toch zijn ze op die dag vrij, net als op een aantal andere officiële feestdagen volgens hun cao of contract. Uit ons onderzoek blijkt dat niet iedereen op dagen als Pasen, Pinksteren en Koningsdag vrij wil hebben. Zo vindt drie op de tien het achterhaald dat de officiële feestdagen met name christelijke feestdagen zijn. Er is dan ook een steeds groter wordende groep die andere feesten, zoals Eid al-Fitr, Keti Koti of de Dag van de Arbeid wil vieren.
Dat blijkt wel uit het feit dat twee op de vijf werknemers van mening zijn dat de overheid naast christelijke feestdagen ook andere religieuze feestdagen moet erkennen als officiële feestdagen. Maar bedrijven die niet vastzitten aan een cao die bepaalde feestdagen voorschrijft, hoeven niet op de overheid te wachten om een meer inclusieve en diverse werkomgeving te creëren. Zij kunnen zelf al aan de slag met een meer inclusief feestdagenbeleid.
Hoe gaat het in de praktijk?
Het is wel duidelijk dat medewerkers behoefte hebben om ook niet officiële feestdagen te vieren en dus op dagen die voor hen belangrijk zijn vrij te zijn. Maar op de werkvloer wordt hier nog lang niet altijd rekening mee gehouden. Slechts elf procent van de organisaties heeft een beleid waarbij werknemers officiële feestdagen mogen omruilen voor andere feestdagen die zij zelf willen vieren. Daarbij maken medewerkers (13%) mee dat een aanvraag van henzelf of van een collega voor het vrij nemen op een niet officiële feestdag wordt afgewezen.
Vrijheid om te vieren
Een flexibel feestdagenbeleid kan bedrijven veel voordelen bieden: het geeft bijvoorbeeld autonomie aan medewerkers. En dat zorgt op zijn beurt weer voor meer werkgeluk. Bovendien past een feestdagenbeleid waarin dagen omgeruild kunnen worden bij de nieuwe manier van werken. Voor de moderne werknemer is vrijheid en flexibiliteit in waar en wanneer ze mogen werken enorm belangrijk. Het zelf bepalen welke feestdagen ze willen vieren, valt daar ook onder. Maar hoewel het een mooi streven is, kan niet ieder bedrijf zomaar een flexibel feestdagenbeleid opstellen, omdat zij vaak gebonden zijn aan een cao. Toch zijn er dingen die ook die bedrijven al kunnen doen om inclusiever te zijn. Organiseer bijvoorbeeld niet alleen een paasbrunch, maar schenk ook aandacht aan het Suikerfeest en Keti Koti.
Inwisselbare feestdagen
Bij een diverse en inclusieve werkgever hoort dat medewerkers zelf de vrijheid hebben om verlof op te nemen op de feestdagen die voor hen belangrijk zijn.
Een beleid met alleen de officiële feestdagen is dus niet meer toereikend. Een inclusief beleid waarin iedere werknemer zelf mag kiezen welke feestdagen zij belangrijk vinden is dus de juiste weg. Daarvoor hebben we wel wat hulp van de overheid nodig: zorg voor een landelijk beleid waarbij alle medewerkers, ongeacht onder welk contract of cao zij vallen, zelf mogen kiezen welke feestdagen zij vrij willen. Dan wordt het voor ieder bedrijf makkelijker om dit op de werkvloer door te voeren. Alleen zo komen we steeds dichterbij een diverse en inclusieve werkvloer.
Door: Myrthe Smalbraak
HR Director bij Visma | Raet