Omdat werk een steeds belangrijker aspect wordt van een zinvol bestaan, wordt het ook steeds belangrijker om als ‘heel’ persoon in je werk aanwezig te kunnen zijn. Voor architect Rogier Kant (zie zijn verhaal in de inleiding in het boek De krakende comfortzone) heeft het grote waarde dat hij zijn liefde voor de natuur in zijn werk kan integreren. Hiervoor is hij bereid zijn nek uit te steken. Natuurlijk is het niet altijd realistisch en nodig om alle aspecten van je persoon en je talent, inclusief bijbehorende ambities, in je werk te willen stoppen. Je hebt ook nog een leven ernaast. Maar wanneer je een belangrijk deel van jezelf bij aanvang van je dienst, bij het binnenlopen van kantoor, of bij het inloggen in de meeting, moet achterlaten, begint het toch te wringen. Veel professionals zijn dan bereid om een stap te zetten buiten hun comfortzone. Maar het verlangen naar heelheid omvat ook je drijfveren en kwaliteiten. ‘Kwaliteiten’ zijn de dingen waar je goed in bent. Zij groeien dankzij een combinatie van aanleg, oefening en ervaring. Ze zijn het antwoord op de vraag: wat gaat jou gemakkelijker af dan anderen?
Wat gaat jou gemakkelijker af dan anderen?
Net als bij persoonlijke waarden kan je verlangen naar heelheid ook gaan opspelen wanneer je een grote kwaliteit in huis hebt waarvoor geen plek is in je comfortzone, zoals bij Kristina:
‘In mijn werk kan ik heel veel betekenen voor cliënten, maar ik zag dat er in de informatievoorziening en de afstemming tussen collega’s veel zaken beter konden. Omdat resultaatgerichtheid een grote kwaliteit is van me is, ben ik toen in het project gestapt dat het werken met tablets ging voorbereiden. Dat ging nog niet meteen goed. Het overleg in dat projectteam was oeverloos, Ik ging me daar behoorlijk aan irriteren. Maar als ik dan tempo probeerde te maken, leek het wel alsof ik aan een dood paard trok. Ik heb toen de stoute schoenen aangetrokken en ben het gesprek aangegaan met de projectleider. Dat heeft uiteindelijk veel ten goede gekeerd. Nu kan ik met mijn resultaatgerichtheid juist een belangrijke rol spelen in dit project.’ (Kristina, zorgprofessional)
Kwaliteiten in het verlengde van drijfveren
Vaak liggen kwaliteiten in het verlengde van je drijfveren, en omgekeerd. Dat wat je eindeloos boeit is vaak ook datgene waar je veel mee oefent en goed in wordt. En als je ergens aanleg voor hebt, is de kans groot dat je erdoor gefascineerd raakt. Maar juist in de comfortzone kan na verloop van tijd de verbinding tussen kwaliteiten en drijfveren verloren gaan. Dan haal je geen energie meer uit je werk, ook al ben je er goed in en vind je het zinvol. Herstel van heelheid betekent dan dat je buiten je comfortzone weer op zoek moet gaan naar werkzaamheden die ook aansluiten bij je drijfveren. Kijk naar het verhaal van Bert:
‘Ze weten dat ik een ervaren toezichthouder ben, en dat het project in kannen en kruiken komt, ook al zijn er nog zoveel partijen bij betrokken. Daarom weten ze me steeds weer te vinden, en ik zeg geen “nee”, want ze zitten met de handen in het haar. Ondertussen zijn mijn schouders blauw van alle beuken die ik krijg, maar toch loop ik erop leeg, dit kunstje boeit me niet meer. Ik wil meer de commerciële kant op, samen met opdrachtgevers aan de voorkant puzzelen aan de problemen. Dáár krijg ik energie van, maar ik kom er simpelweg niet aan toe.’ (Bert, technisch projectleider)
Bron: De krakende comfortzone
Door: Hugo Hoetink