
De meerderheid van de werkenden vindt het belangrijk dat werkgevers aandacht besteden aan diversiteit op de werkvloer. Maar als een bedrijf daadwerkelijk diversiteitsbeleid voert, dan herkent 80% van de werkenden dit niet. Dat blijkt uit onderzoek van Intermediair, uitgevoerd door Motivaction. De boodschap voor werkgevers op Internationale Vrouwendag, 8 maart: helder diversiteitsbeleid doet ertoe. En het kan in een krappe arbeidsmarkt een groot verschil maken.
Werknemers met een mbo-diploma zijn het minst goed op de hoogte van de initiatieven die hun werkgever neemt op gebied van diversiteit. Slechts 16% van deze groep zegt hiervan op de hoogte te zijn. Dat blijkt uit het onderzoek van Intermediair onder meer dan 2000 werknemers in loondienst. Bij werknemers met een hbo-opleiding is dit 20% en met een wo-opleiding 33%.
Meerderheid vindt inclusiviteit belangrijk
Hoewel de meeste werkenden moeite hebben om diversiteitsbeleid te herkennen, zegt een ruime meerderheid wel dat ze het belangrijk vinden. Wo-geschoolde werknemers vinden dit net iets belangrijker (65%) dan werknemers met een hbo- (61%) en mbo-diploma (59%).
Uit het onderzoek van Intermediair blijkt dat vooral vrijheid om open te zijn over je seksuele geaardheid, respect voor verschillende meningen en het aanpakken van ongewenst gedrag belangrijk worden gevonden. “Het management vervult hierin een voorbeeldfunctie. Dat begint met het personeelsbeleid dat zij voeren en hoe inclusief het management zelf is. Daarnaast kunnen zij inclusiviteit stimuleren door bijvoorbeeld trainingen te organiseren, kolf- en gebedsruimten aan te bieden en inclusieve taal te gebruiken”, zegt Tijmen de Groen, hoofdredacteur bij Intermediair.
Vrouwenquotum
Sinds 2022 moeten minstens 30% van de leden in de raad van commissarissen (RvC) in beursgenoteerde bedrijven in ons land vrouw zijn. Volgens onderzoek van het Centraal Planbureau is er sinds het quotum een betere balans tussen mannen en vrouwen in RvC’s. De wet heeft dus effect, maar zorgt niet voor gendergelijkheid in brede zin. Gendergelijkheid op de arbeidsmarkt is een bredere uitdaging: niet alleen in de top van een bedrijf, maar in de hele organisatie.
Diversiteit op de werkvloer onder druk
Sinds het presidentschap van Donald Trump schroeven grote bedrijven in de Verenigde Staten hun diversiteitsbeleid terug. In 2022 waren er in ons land bijna 300.000 werknemers in dienst van een Amerikaans bedrijf. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Amerikaanse bedrijven die in ons land zijn gevestigd vallen ook gewoon onder de Nederlandse wet- en regelgeving op het gebied van diversiteit en de verdeling tussen mannen en vrouwen in topfuncties. “Laten we voorkomen dat de trend in de Verenigde Staten overwaait naar Nederland”, zegt Intermediair hoofdredacteur Tijmen de Groen. “Juist nu diversiteit daar onder druk staat, is het belangrijk dat het hele Nederlandse bedrijfsleven hierop blijft inzetten. Ook de Amerikaanse bedrijven, ongeacht wat er in de VS gebeurt.”
Uitleg onderzoek
Het Intermediair Imago Onderzoek 2024 is uitgevoerd door Motivaction. Voor dit onderzoek zijn meer dan 2.000 werknemers in loondienst bevraagd over diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer.
Bron: Intermediar