De naam ‘disruptieve innovatie‘ heeft iets onvoorspelbaars en ontwrichtends in zich. De Ubers, Thuisbezorgd en Airbnb’s van deze wereld zijn plotseling ontstaan en kennen een enorm snelle, onvoorspelbare groei. Naast dat velen het nastreven om een ‘disruptieve innovator’ te worden, zijn er velen die met een zeer bezorgde blik kijken naar deze monopolisten. Kunnen we over dit fenomeen iets leren van de natuur?
Disruptieve of radicale innovatie is voor de natuur geen onbekende. Neem bijvoorbeeld de draakvis in het plaatje. Terwijl ± 95% van de vissen in de oceaanlagen tussen 200m en 2.000m licht in het blauwgroene spectrum kunnen waarnemen, kan deze groep vissen al 15 miljoen jaar rood licht zien en produceren. Dit heeft als enorm voordeel dat zij een lichtstraal produceren die zij alleen kunnen zien, waardoor ze prooien kunnen bespieden zonder zelf gezien te worden. Een enorm disruptieve innovatie.
En wat is het gevolg van deze disruptieve innovatie? Draakvissen worden beschouwd als de meest diverse visgroep binnen hun leefgebied. En draakvissen staan op dit gebied niet alleen. Zo ver ik kan overzien hebben alle disruptieve innovaties in de natuur aan de basis gestaan van een daarop volgende diversiteitsexplosie. Je mag m.i. dan ook stellen dat disruptieve innovatie in de natuur diversiteit stimuleert.
En laat dat nu precies zijn wat we al zien gebeuren bij onze eigen disruptieve innovaties. Disruptieve innovaties zijn dus eigenlijk heel voorspelbaar. Of verstoor ik daarmee de ontwrichting?
Door: Eric de Blok
Eric de Blok is spreker, gids, coach, trainer en organisatieadviseur. Hij gebruikt de natuur als spiegel voor uw organisatie. Meer weten? Kijk dan op zijn website: Natuurvisie