
We zien het de laatste tijd steeds vaker in het nieuws: veel bedrijven nemen afscheid van hun diversiteits-, gelijkheids- en inclusiebeleid (DEI). Grote namen als JP Morgan, McDonald’s en Accenture hebben hun inclusiestrategieën teruggeschroefd. Maar wat betekent dit voor bedrijven en hun werknemers? En is het wel zo verstandig om mee te gaan in de huidige trend om dergelijk beleid te schrappen? In deze blog leg ik uit wat de gevolgen zijn van het stoppen met DEI-initiatieven en waarom aandacht voor diversiteit en inclusie juist een strategische noodzaak is.
Waarom verdwijnt het DEI-beleid?
Voordat we stilstaan bij de risico’s, is het zinvol om te achterhalen waaróm sommige organisaties er tegenwoordig voor kiezen om hun DEI-beleid op te doeken. Dit gebeurt niet in een vacuüm. Er kunnen (een combinatie van) verschillende oorzaken zijn, waaronder:
- Politieke druk en tegenreactie: met name in de VS krijgt DEI te maken met toenemende politieke en juridische tegenstanders. Bedrijven voelen zich onder druk gezet om te stoppen met ‘woke’ initiatieven.
- Kostenbesparing: er zijn bedrijven die DEI zien als een kostenpost, niet als een investering.
- Geen echte verankering: sommige bedrijven zien DEI alleen als een reputatiekwestie. Op het moment dat dit niet langer nodig lijkt voor hun imago, wordt het als overbodig beschouwd.
Vijf gevolgen van het schrappen van een DEI-beleid
Ongeacht de reden: het verdwijnen van DEI-beleid of – programma’s heeft grote gevolgen voor bedrijven, werknemers en de markt. Dit maakt de keuze om het te schrappen strategisch en maatschappelijk onverantwoord en dit is waarom:
1) Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Werknemers, maar ook klanten en partners, verwachten van bedrijven dat ze zich inzetten om een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij. Bedrijven die actief bezig zijn met diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie winnen vaak aan vertrouwen en loyaliteit en zijn dé nodige actoren om te werken aan een aangenamere maatschappij voor iedereen.
2) Geen diverse top
Zonder actief beleid is er minder diversiteit binnen topposities. Dat is een slechte zaak, omdat dat betekent dat leidinggevende posities in handen blijven van dezelfde groep mensen. Dit resulteert in minder doorgroeimogelijkheden en gelijke kansen.
3) Onaantrekkelijk werkgeverschap
We zien dat jongere generaties, zoals Millennials en Gen Z, vaak bewust kiezen voor inclusieve werkgevers. Bedrijven met een duidelijke inclusieve cultuur trekken niet alleen talent aan, maar behouden dit ook beter. Heb je als bedrijf dus geen DEI-beleid en staat dit niet hoog op de agenda, dan loop je talent mis. Juist in deze arbeidsmarkt een verkeerde zet. Bedrijven met een duidelijke inclusieve cultuur trekken niet alleen talent aan, maar behouden dit ook beter.
4) Gebrek aan veiligheid
Inclusieve werkplekken bevorderen de psychologische veiligheid en betrokkenheid. Zonder DEI zullen medewerkers zich minder gehoord en gewaardeerd voelen, met een lagere productiviteit en een hoger verloop tot gevolg.
5) Stagnerende innovatie
Onderzoek toont aan dat diverse teams productiever, innovatiever en winstgevender zijn dan homogene teams. De verschillende perspectieven in een diverse en mentaal veilige werkomgeving zorgen voor innovatievere ideeën; een waardevolle troef in de huidige competitieve markt. Een gebrek aan diversiteitsbeleid zal op den duur leiden tot minder creatieve en effectieve oplossingen, of oplossingen die maar voor een beperkte groep in de markt relevant zijn en dus een groter marktpotentieel missen. Dit tast uiteindelijk je bedrijfsresultaten en concurrentiepositie aan.
Blijven investeren loont
Voor bedrijven die belang hechten aan diversiteit en inclusie, is het belangrijk om niet alleen te reageren op de anti-DEI-trend, maar ook juist actief te blijven investeren. Dit begint met ervoor zorgen dat DEI sterk verankerd is in de bedrijfscultuur. Dus zorg ervoor dat initiatieven rondom diversiteit en inclusie niet alleen in een beleidsdocument staan, maar dat deze ook actief worden toegepast in het dagelijks werk. Laat – vooral nu met de actuele trend – tegengeluid horen: communiceer actief over het DEI-beleid, deel successen en geef een podium aan alle diverse stemmen binnen het bedrijf. Blijven investeren loont: want organisaties die ondanks de druk vasthouden aan hun principes, plukken daar uiteindelijk de vruchten van.
Uiteindelijk is het schrappen van een DEI-beleid een kortetermijnbeslissing met langetermijngevolgen. Op de korte termijn bespaart het misschien kosten omdat je geen resources inzet op iemand die een diversiteitsbeleid uitwerkt of op trainings die niet (meer) georganiseerd worden, maar de gemiste kansen – op het gebied van talent, innovatie en bedrijfsreputatie – wegen veel zwaarder. Dus als je wilt bouwen aan een sterkere, innovatievere en succesvollere organisatie, dan blijft continu investeren in diversiteit en inclusie een noodzakelijke stap.
Door: Iris Costrop
Technisch Consultant en lid van de DEI guild bij TOPdesk