In de nabije toekomst zullen kunstmatig intelligente systemen (AI) logischerwijze tot de conclusie komen dat de aarde beter af is zónder mensen.
Kevin Kelly was de eerste hoofdredacteur van het beroemde tijdschrift Wired. Tegenwoordig is hij schrijver, fotograaf, natuurbeschermer en onderzoeker van zowel de Aziatische als de digitale cultuur. Op backchannel.com gaat hij in een interessante longread in op de apocalyptische waarschuwingen voor/tegen kunstmatige intelligentie, zoals die worden geuit door genieën als Stephen Hawking, Elon Musk, Max Tegmark, Sam Harris en Bill Gates zelve.AI aannames zonder bewijs
Zij allen achten bovenstaand scenario niet geheel denkbeeldig. En in elk geval moet de hele middenklasse vrezen voor zijn werkgelegenheid. Er is brede consensus dat ‘superhuman intelligence’ niet lang meer op zich zal laten wachten. Maar, aldus Kelly, achter die zekerheid schuilt een vijftal aannames die geen van alle echt ‘evidence based’ zijn:- Kunstmatige intelligentie is nu al ‘smarter’ dan wij en die voorsprong groeit exponentieel.
- De AI die wij nu creëren is net als wijzelf ‘general purpose’, overal en voor alles inzetbaar.
- Het menselijk brein is te dupliceren op silicium.
- Intelligentie is in principe onbegrensd – we kunnen alles weten en begrijpen.
- Zodra we beschikken over deze superieure intelligentie zijn al onze problemen voorbij.
AI aannames met bewijs
Daartegenover zet Kelly vijf stellingen die onorthodox lijken, maar wel degelijk evidence based zijn:- Intelligentie is niet eendimensionaal – ‘slimmer dan een mens’ is een betekenisloos concept.
- Mensen hebben helemaal geen ‘general purpose’-brein, laat staan dat AI dat zou (kunnen) hebben.
- Echt emuleren van het menselijk brein in een machine is veel te duur – een mens is dan goedkoper.
- De verschillende dimensies van intelligentie zijn per definitie begrensd.
- Intelligentie is maar één factor in de beschaving en vooruitgang, zoals de geschiedenis ons leert.
Almachtig? Nooit
De conclusie kan alleen maar zijn dat het idee van een almachtige kunstmatige intelligentie een kwestie van ‘geloven’ is – een mythe dus. Het Darwiniaanse beeld van steeds intelligenter wordende wezens is vals. Sommige dieren en planten kunnen dingen die wij mensen nooit zullen kunnen, of zelfs niet kunnen begrijpen – al was het maar omdat wij een ander soort hersenen hebben dan mieren, leeuweriken, bomen of octopussen. Kunstmatige intelligentie (AI) zal ons, volgens Kelly, hard doen botsen met de grenzen van onze eigen intellectuele competenties. Dat betekent niet dat AI niets voorstelt, of geen fantastische veranderingen teweeg zal brengen. Maar almachtig zal AI nooit worden.‘AI is already pervasive on this planet and will continue to spread, deepen, diversify, and amplify. No invention before will match its power to change our world, and by century’s end AI will touch and remake everything in our lives. Still the myth of a superhuman AI, poised to either gift us super-abundance or smite us into superslavery (or both), will probably remain alive – a possibility too mythical to dismiss.’Meer info op Backchannel