Niet iedereen die werkt is tevreden over of op het werk. Hoe komt dat? Dat mensen ontevreden zijn over hun baan, heeft doorgaans te maken met een mismatch op een van de volgende drie vlakken.
Een mismatch met:
- functie (te hoog of te laag gegrepen);
- werkzaamheden (geen voldoening, geen werkplezier, hoge werkdruk);
- bedrijf (cultuur, collega’s, leidinggevende).
Mismatch met functie
Wanneer je een functie vervult die te hoog gegrepen is, dan loop je continu tegen weerstand aan, voornamelijk van jezelf. Wanneer je dan een hoge druk ervaart en van jezelf vindt dat het beter, sneller, efficiënter kan, dan is er een kans dat je in een burn-out terechtkomt. Bij een burn-out heb je over een langere periode een aantal mentale en lichamelijke klachten genegeerd of gemist. Je lichaam zegt dan op een bepaald moment: het is nu tijd voor herstel. Klachten van een burn-out zijn onder andere vermoeidheid, concentratieverlies en prikkelbaarheid.
Wanneer je werk doet onder je niveau waarbij je merkt dat je volledige potentie niet benut wordt, dan kun je in een bore-out terechtkomen. Bij een bore-out mis je uitdaging in je werk, waardoor je niet lekker in je vel zit. Je ervaart extreme verveling op het werk. Je werkzaamheden zijn niet moeilijk voor je, maar je bent ontevreden omdat je weet dat je veel meer in je mars hebt. Deze werksituatie ontstaat doordat je werkt op een lager niveau dan waarvoor je bent opgeleid of je moet eentonig en routinematig werk doen.
Wat wil je écht?
Ben je op zoek naar een doorbraak in je werk? Kom dan naar het event Wat wil je écht? Klik hier en schrijf je in >>>
Bore-out lijkt op burn-out
Ondanks dat de werkzaamheden je makkelijk afgaan, kan een dergelijke baan je toch heel veel energie kosten. Voornamelijk omdat er onrust in je lichaam ontstaat. Je voelt frustratie omdat je andere werkzaamheden wilt doen, maar je functie laat dat niet toe. Daarom komen de verschijnselen van een bore-out ook overeen met die van een burn-out. Je ervaart stress, vermoeidheid, neerslachtigheid en je bent prikkelbaar. Het gevolg is dat je steeds minder betrokken raakt bij je werk. Ook is er een kans dat de stress en vermoeidheid leiden tot ziekteverzuim, omdat de werksituatie veel meer energie vraagt dan dat je kunt geven.
De oplossing zit erin je werkzaamheden interessanter te maken, door bijvoorbeeld cursussen te volgen, andere opdrachten op te pakken en in gesprek te gaan met je leidinggevende over verdere mogelijkheden voor ontwikkeling. Of als dit geen oplossing is, op zoek te gaan naar een andere baan.
Mismatch met werkzaamheden
Heb je een baan die precies op jouw gewenste niveau is, dan kan het ook zijn dat de werkzaamheden die je moet doen onplezierig zijn. Omdat ze saai zijn of omdat je helderheid mist over de doelstelling. Wanneer je niet blij wordt van je werkzaamheden, gaat dit aan je knagen.
Mismatch met bedrijf
Zit je in de juiste functie met leuke werkzaamheden, dan kan de situatie zich voordoen dat het bedrijf niet bij je past. Bijvoorbeeld doordat de missie en waarden van het bedrijf recht tegenover jouw eigen waarden staan, waardoor je een stuk zingeving mist. Of de cultuur van het bedrijf ligt je niet, omdat het geen veilige werkomgeving is doordat mensen zich niet vrij voelen om aan te geven waar er conflicten ontstaan. Het kan ook zijn het een bedrijf is met veel politiek geneuzel, waar mensen elkaar pesten of waar een torenhoge werkdruk heerst. Of je hebt geen fijne collega’s of een manager met wie je niet op één lijn zit. Dit maakt allemaal dat je voelt dat je niet bij de juiste werkgever zit.
Veranderen is moeilijk
Soms worstelen mensen met een gemis aan werkplezier omdat ze de verkeerde baan hebben. Het kan ook zijn dat ze gewoon zijn vastgelopen, verwijderd van hun oorspronkelijke doel van hun werk door een zee van verwarrende taken of demotiverende momenten. In beide gevallen is het tijd om dingen te veranderen. Veranderen vinden we moeilijk. Dat heeft te maken met een oerinstinct: onze behoefte aan veiligheid. We hebben behoefte aan een stabiele situatie, een regelmatig inkomen, weten wat er van ons verwacht wordt op het werk, weten dat we het kunnen. Dat zijn allemaal factoren waardoor we ons veilig voelen. Maar daarom blijven we toch te vaak zitten in een energievretende baan.
Aan de andere kant hebben we van nature ook behoefte aan verandering om ons leven aan te passen aan nieuwe situaties om zo te ‘overleven’. Bij een mismatch tussen jou en je werk op een of meerdere van deze onderdelen is het tijd om aan jezelf te denken en te kijken wat je kunt doen om een werksituatie te creëren die wel bij je past.
Bron: Wat wil je écht?
Door: Sandra Klijn