Mogelijk ken je het (nog) niet, of heb je er een keer van gehoord maar heb je eigenlijk geen idee wat het inhoudt. De LEGO® SERIOUS PLAY® methode (LSP). Deze methode heeft verschillende kenmerken maar biedt vooral ondersteuning bij het creëren van transparantie, inzicht en maakt uitdagingen tastbaar en visueel. Het is een krachtige tool voor het oplossen van complexe problemen en het bevorderen van samenwerking binnen teams en organisaties. Daarnaast is het een hulpmiddel om verschillende cognitieve functies te verbeteren en algemeen denkvermogen te vergroten.
Creativiteit stimuleren
Bij het gebruik van de LEGO® SERIOUS PLAY® methode stimuleer je creativiteit. Door deelnemers voor te laten stellen hoe een bouwwerk eruit kan zien, worden nieuwe en innovatieve ideeën gegenereerd. Dit stimuleert de neurale paden die verband houden met creatief denken en probleemoplossing. Daarnaast appelleer je op de verbeeldingskracht van de deelnemers. Hierbij activeer je de prefrontale cortex en andere hersengebieden die betrokken zijn bij het vormen van mentale beelden. Dit helpt om het voorstellings- en planningsvermogen te versterken.
Het bouwen zelf vereist aandacht en concentratie, wat cognitieve vaardigheden verbeterd. Door te concentreren op het creëren van gedetailleerde mentale beelden train je de hersenen om beter te focussen op complexe taken.
Visualiseren
Verder helpt het visualiseren van bouwwerken ook om informatie beter te onthouden. Wanneer je een bouwwerk visualiseert, leg je nieuwe neurale verbindingen en veranker je de informatie in je langetermijngeheugen. Hierdoor kun je later gemakkelijker toegang krijgen tot de details van het bouwwerk. Onze ervaring is dat wanneer deelnemers enkele maanden later de foto’s terugzien zij nog steeds goed weten uit te leggen wat het verhaal van het bouwwerk was.
Door bouwwerken te visualiseren, kun je daarnaast beter begrijpen hoe verschillende onderdelen van een vraagstuk, project of product samenkomen en hoe ze in elkaar passen. Dit vereist ruimtelijk denken en stimuleert de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor ruimtelijk inzicht verder helpt bij het verbeteren van planning- en organisatorische vaardigheden. Het creëren van een overzicht waarbij de blokjes bij elkaar komen geeft ook direct een mogelijkheid om het gesprek met elkaar aan te gaan en elkaar beter leren begrijpen. Dit doordat je een gezamenlijke taal met elkaar maakt op basis van het gemaakt bouwwerk. Hierdoor vergroot je het begrip in een team.
Emoties
Het daadwerkelijke visualiseren van bouwwerken kan natuurlijk ook emoties oproepen, dit afhankelijk van de aard van het vraagstuk. Deze emotionele reacties kunnen helpen bij het versterken van geheugenassociaties en het verbinden van een emotionele betekenis aan het bouwwerk. Het is een mooi aanknopingspunt om een gesprek met deelnemers aan te gaan over deze emoties. Door het bouwwerk te gebruiken als gespreksonderwerp zien wij dat deelnemers zich makkelijker durven uit te spreken en ook moeilijk teamgesprekken eenvoudiger op gang komen. Het blijft natuurlijk met emoties opletten op verbale- en non-verbale signalen als facilitator van een sessie maar dat zal bij andere methodes niet anders zijn.
De LEGO® SERIOUS PLAY® methode maakt uitdagingen transparant door een unieke combinatie van visualisatie, participatie, storytelling, creativiteit en hands-on activiteit. Het geeft een handvat om een veilige omgeving te creëren en tot gezamenlijke begrip te komen. Dit maakt het een krachtige tool voor het oplossen van complexe problemen en het bevorderen van samenwerking binnen teams en organisaties.
In ons boek ‘De LEGO® SERIOUS PLAY® methode voor Agile Professionals’ staan naast achtergrondinformatie en verdiepende uitleg 99 werkvormen waarin stap voor stap wordt uitgewerkt hoe je agile events en individuele- en team coaching momenten kunt faciliteren met behulp van de LEGO® SERIOUS PLAY® methode.
Door: Sarah Derriks-de Wit, Frank Kobus