Elk jaar moeten organisaties hun jaarrekening deponeren. Maar wat is het? En waar bestaat de jaarrekening uit?
De jaarrekening voor (middel)grote organisaties bestaat uit de volgende
onderdelen:
- Balans (en schulden op de balansdatum).
- Winst- en verliesrekening (opbrengsten en kosten in een afgebakende periode).
- Kasstroomoverzicht (inkomsten en uitgaven in een afgebakende periode).
- Toelichting op gehanteerde waarderingsregels.
- Toelichting op posten uit de jaarrekening.
Geconsolideerde en enkelvoudige jaarrekening
Indien er sprake is van een groep van ondernemingen, bestaat de jaarrekening uit een geconsolideerde en een enkelvoudige jaarrekening.
Geconsolideerde jaarrekening
Een geconsolideerde jaarrekening is een jaarrekening waarin de balans, resultaten en kasstromen van de rechtspersonen die een concern vormen bij elkaar zijn opgeteld. Op de moederorganisatie (holding) van de groep rust de plicht om een geconsolideerde jaarrekening op de stellen.
Is de moederorganisatie geen 100% eigenaar van bepaalde dochters, dan worden de bezittingen en schulden van dochters voor 100% bij die van de moederorganisatie opgeteld (geconsolideerd) indien er sprake is van een overheersende, beleidsbepalende zeggenschap. Het deel van het resultaat dat toekomt aan de overige aandeelhouders van deze dochters, wordt in de winst- en verliesrekening gecorrigeerd door middel van de post ‘resultaat toekomend aan minderheidsaandeelhouders’.
Enkelvoudige jaarrekening
Een enkelvoudige jaarrekening betreft een jaarrekening van een organisatie zonder dochters of, indien sprake is van een concern, de jaarrekening van de moederorganisatie alleen. In deze enkelvoudige jaarrekening van de moederorganisatie wordt de waarde van de eventuele deelnemingen (aandelenbelangen in dochters) opgenomen onder de post ‘financiële vaste activa’ op de balans.
Beperkte jaarrekening
Artikel 2:403 BW biedt dochterondernemingen in een groep de optie om een beperkte jaarrekening op te stellen en geen cijfers te publiceren, mits aan een aantal voorwaarden is voldaan. De belangrijkste voorwaarden zijn dat de moedermaatschappij zich aansprakelijk stelt voor alle schulden die voortvloeien uit rechtshandelingen van de dochtermaatschappij en dat de financiële gegevens van de dochtermaatschappij worden opgenomen in de geconsolideerde jaarrekening van de moeder. De zogenoemde 403-verklaring dient door de moeder gedeponeerd te worden bij het Handelsregister.
Aandachtspunt!
Bij de verkoop van een dochterorganisatie blijft de 403-verklaring bestaan, tenzij een ‘Verklaring met betrekking tot Intrekking’ wordt gedeponeerd bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel! Alle schulden die tot die datum zijn ontstaan blijven onder de 403-verklaring onder de verantwoordelijkheid van de moederorganisatie staan, ook al is de dochterorganisatie verkocht! Vraag in ieder geval bij de verkoop (of afstoting) van een dochterorganisatie of er sprake is van een 403- verklaring.
Bron: Financiën voor commissarissen en toezichthouders