Nadat je tot stilstand bent gekomen en met zo veel mogelijk zintuigen hebt ervaren wat er gebeurt, is het nu tijd om jezelf te bevragen. Ik geef je twee technieken die heel effectief zijn: uitpluizen en een andere bril opzetten.
Uitpluizen
Eerst maar eens even uitpluizen. Door een ervaring uit te pluizen, oftewel in stukjes te hakken, krijg je meer inzicht. Een heel bekende methode is de STAR-methode. STAR staat voor Situatie, Taak, Actie, Resultaat. En bij elke letter hoort een aantal vragen:- Situatie: Wat was de situatie? Wie waren erbij? Wat gebeurde er? Waar speelde dit zich af? Welke belangen speelden er?
- Taak: Wat was jouw taak? Wat was je verantwoordelijkheid? Wat was je rol? Wat werd er van je verwacht?
- Actie: Wat dacht je? Wat deed je? Hoe reageerde je? Hoe deed je dat?
- Resultaat: Wat was het resultaat? Hoe werd er gereageerd? Wat had je nog meer kunnen doen?
Een andere bril opzetten
Een tweede techniek die je kunt inzetten, is een andere bril opzetten. Als je een andere bril opzet en vanuit verschillende perspectieven naar een ervaring kijkt, krijg je meer inzicht. Volgens de gerenommeerde onderzoekers Chris Argyris en Donald Schön heb je drie brillen tot je beschikking om je ervaringen te bekijken: de wetenschap, de praktijk en je eigen ideeën.- De wetenschap: Wat zegt de wetenschap over wat je hebt ervaren? Welke wetenschappelijke kennis is er beschikbaar?
- De praktijk: Wat zegt de praktijk over wat je hebt ervaren? Wat doen andere professionals?
- Je eigen ideeën: Wat vind je zelf over wat je hebt ervaren? Wat zijn je eigen theorieën? Waarom doe je wat je doet?