Dit is poging twee bij een van de wreedste comedywedstrijden ooit. Ik ben in Londen en ga meedoen aan de Comedystore Gong Show. De Comedystore is het Mekka van de stand-up comedy en nostalgie druipt hier van de muren. Als je naar binnen gaat, zie je allemaal foto’s hangen van bekende en legendarische comedians, zoals Robin Williams.
Het is vanavond uitverkocht, wat betekent dat er 400 mensen in de zaal zitten om getuige te zijn van een creatieve slachting. Het idee achter deze wedstrijd is namelijk heel bruut. Dertig comedians krijgen de kans om hun beste materiaal te vertonen. Optreden voor 400 man is op zich al intimiderend, maar deze show heeft nog een extra lading.
Rode kaart en boe roepen
Van de 400 mensen in de zaal krijgen drie mensen een grote rode kaart. Als zij jou niet grappig vinden, dan doen ze die rode kaart omhoog. Bij drie rode kaarten slaat de Gongmeister op de gong en ben je af. Het doel is om vijf minuten te overleven zonder weggeslagen te worden. Het brute aan deze vorm is dat het publiek die drie mensen probeert te beïnvloeden door keihard boe te schreeuwen.
Beluister de podcast met Frank Deuring: Foutje bedankt
Ik heb letterlijk mensen na vijf seconden weggestuurd zien worden omdat hun openingsgrap niet goed was. Zo’n vijf mensen maken de vijf minuten vol en de rest wordt genadeloos weggestuurd. Dit is de tweede keer dat ik mee ga doen aan deze wedstrijd. De eerste keer heb ik 1 minuut 18 gehaald.
Vanavond red ik het tot 4.57. Op drie seconden na red ik het niet. De laatste minuut heb ik moeten vechten om niet weggestuurd te worden en uiteindelijk kreeg ik 400 mensen tegen me die keihard boe aan het roepen waren. Dan slaat de Gongmeister op de gong. Ik ben af. Een jaar later waag ik nog een poging en maak ik de vijf minuten wel vol.
Afwijzing incasseren
Ik vind dit soort avonden geweldig vanwege de rauwe sfeer die er hangt. Je krijgt meteen feedback op wat je doet. Dat kan een bulderende lach zijn, maar ook een collectieve afwijzing in de vorm van een volgestampte zaal die boe schreeuwt. Die afwijzing doet pijn en is leerzaam. Hoe meer ervaring ik opdeed als comedian, hoe beter ik die afwijzing kon incasseren.
Door deze ervaring heb ik het geloof ontwikkeld dat je kunt leren omgaan met afwijzing. Waarom vind ik dat belangrijk? Als je kunt omgaan met afwijzing, dan ontwikkel je meer lef om fouten te delen. Mensen vinden fouten delen eng, omdat ze bang zijn voor sociale afwijzing. Collega’s kunnen je uitlachen en je manager kan het tegen je gebruiken. Deze angsten zijn vaak irrationeel en daarom heb je lef nodig om naar voren te stappen.
Hoe is het voor jou?
Hoe is dat voor jou? Durf jij soms dingen niet te delen uit angst voor sociale afwijzing? Hoe zou het zijn als je meer lef ontwikkelt om wel naar voren te stappen?
Bron: Superfalen
Door: Frank Deuring