In de afgelopen maanden is door een aantal deskundigen onder begeleiding van het platform Koplopers in de Zorg de Toekomstwijzer Ouderen samengesteld.
Een van de meest opvallende bevindingen is dat de oudere in allerlei opzichten een complexe cliënt is: veel actoren en factoren bepalen de gezondheid en welzijn van de cliënt. Protocollen en richtlijnen die bij mensen onder de 65 probleemloos toepasbaar zijn, werken in de praktijk geheel anders uit bij ouderen. Dit vereist een andere aanpak, zowel in de praktijk als in de wetenschap. Wetenschappelijk gezien is door de veelheid aan actoren en factoren moeilijk aan te tonen dat interventies anders dan in dit ene geval, daadwerkelijk werken. Ze zijn met andere woorden lang niet altijd reproduceerbaar, zeker niet als er sprake is van meerdere aandoeningen en de daarbij horende medicaties. En dat maakt iedere oudere in feite uniek. Hetzelfde geldt voor de vraag naar welzijn en kwetsbaarheid van de oudere. Waarom is de ene oudere in allerlei opzichten kwetsbaar en de andere oudere niet? Deze kwetsbaarheid gaat met name in de laatste fase van het leven een rol spelen. Kwetsbaarheid is hierbij breed gedefinieerd:- kwetsbaarheid op sociaal terrein
- kwetsbaarheid op psychisch terrein
- fysieke kwetsbaarheid
- kwetsbaarheid van de leefomgeving; denk aan de veiligheid.
Vraagstukken
De oudere zo lang mogelijk thuis houden is beleidsuitgangspunt. Binnen het ‘aging in place’-beleid loopt men tegen twee belangrijke vraagstukken aan, namelijk:- hoe om te gaan met ouderen met acute problemen: zij belanden nu vaak onnodig op spoedeisende hulpafdelingen van ziekenhuizen en kunnen vaak onvoldoende snel doorgeplaatst worden;
- hoe maken we de samenleving meer in zijn algemeenheid klaar om ouderen goed op te vangen en hen een betekenisvol leven te geven?
Behoefte aan bredere benadering
Men constateert ook dat door de transitie een zinvolle tussenlaag eigenlijk verdwenen is en men nu de keuze heeft bij sommige ouderen om relatief kostbare zorg thuis te leveren, dan wel over te gaan tot een even kostbare intramurale opname. Oplossingen moet in de ogen van de experts niet zozeer in meer personeel, maar personeel met andere competenties worden gezocht.Oplossingen moeten in de ogen van de experts niet zozeer gezocht worden in méér personeel, maar in personeel met andere competenties.Daarnaast zullen zingevingsvraagstukken en de kwaliteit van leven/zinvolheid van het bestaan een steeds belangrijker thema’s gaan worden, waar de maatschappij een antwoord op moet zien te formuleren. Er is weliswaar op het terrein van ziektes en ziektebestrijding steeds meer mogelijk, maar er is aan de grenzen van zorg en leven ook steeds meer discussie over hoe nu verder? Alles op een rijtje zettend kunnen we concluderen dat er behoefte is aan een brede en meer omvattende benadering van de zorg voor ouderen wil de zorg voor de oudere in Nederland ‘fit for the future’ zijn. Met het project de Agenda voor de toekomst wil Beweging 2025 en Koplopers in de zorg hier een bijdrage aan leveren.