Werkgeheugen trainen, waarom zou je dat doen? Je werkgeheugen stuurt je aandacht, kan je zo weghouden van dingen die je doel in de weg staan en kan je helpen om met behulp van koude executieve vaardigheden een warme executieve-vaardighedentaak wat kouder te maken. Het laat je je bijvoorbeeld richten op de S-wR-ketens in plaats van op de geur van gebraden kip (en je mag deze geur zien als een metafoor voor allerlei verleidingen). Hierdoor wordt de stap die je moet verrichten om je doel te bereiken wat makkelijker om te zetten.
Geschatte leestijd: 3 minuten
Snelle seks, of belangrijke doelen?
Onderzoek laat zien dat mensen die een goed ontwikkeld werkgeheugen hebben, niet alleen beter zijn om al vroeg in het proces de verleidelijke stimuli, die hun doelen ondermijnen, minder belangrijk te maken door zich te richten op de dingen die wel belangrijk zijn om hun doel te bereiken, maar dat ze ook beter zijn in het reguleren van de negatieve emoties die ze op zulke momenten ervaren. Mensen met een zwak ontwikkeld werkgeheugen lijken te gaan voor het snoep, de alcohol, het snelle scoren en de seks. Mensen met een sterk ontwikkeld werkgeheugen bereiken eerder de doelen die ze voor zichzelf stellen. Redenen genoeg omdat werkgeheugen te trainen dus.
Werkgeheugen valt te trainen
Het mooie is dat meerdere onderzoeken laten zien dat je je werkgeheugen kunt trainen. Er zijn bewijzen dat het trainen van je werkgeheugen voor veranderingen in de frontale en pariëtale hersenschors en de basale ganglia zorgt en dat er ook veranderingen optreden in de gevoeligheid voor dopamine in de hersenen. Er is een enorme discussie onder wetenschappers gaande of het trainen van je werkgeheugen ook een positieve invloed heeft op bepaalde vormen van intelligentie en of werkgeheugentraining alleen maar effect heeft op de taak die je traint of ook een effect heeft op gerelateerde werkgeheugentaken. Over het eerste geschilpunt is het laatste woord nog niet gesproken, maar je lijkt in ieder geval je werkgeheugen zelf te kunnen trainen. Al lijk je vooral beter te worden in datgene wat je traint of wat veel lijkt op wat je traint.
Doe de oefening:
Bron: Ik2 – De beste versie van jezelf
Door: Margriet Sitskoorn
Het boek: Ik2 – de beste versie van jezelf
IK2 – De beste versie van jezelf’, laat op een inspirerende manier zien hoe je het volledige potentieel uit jezelf kunt halen. De inhoud is geheel geijkt op de huidige prikkel- en stressvolle wereld, die je dwingt nieuwe vaardigheden en eigenschappen te ontwikkelen om je doelen te kunnen behalen