Zeventig procent van medewerkers in bedrijven zijn ongelukkig. Deze harde cijfers vragen de laatste jaren steeds meer om een nieuwe manier van managen.
Ricardo Semler, CEO van Semler & Company (Semco) in Brazilië sprak op 24 juni tijdens het Baak evenement ‘Ricardo Semler & friends’ over de ideeën achter zijn managementtheorie die, ironisch genoeg, gaat over het weglaten van management.
Ricardo haalt vooral aan dat de standaard organisatiestructuur die wij over heel de wereld kennen verouderd is. In die oude organisatie is geen plek voor democratie en moet iedereen hetzelfde motto hebben: de beste producten, gelukkig personeel en blije klanten. Het gaat er echter meer om dat je het samen gaat doen. Volgens Ricardo leven we in een kennistijdperk, maar is het tijd om over te gaan naar een tijdperk van wijsheid. De meest wijze organisaties zijn organisaties die een goede weerspiegeling zijn van de samenleving. Volgens Semler heeft het houden van sollicitaties dan ook weinig zin. Hij vergelijkt een sollicitatieprocedure met online daten: beide partijen laten zich van hun beste kant zien en na een tijdje kom je erachter dat het eigenlijk toch niet werkt en ga je uit elkaar. Iedere organisatie wil namelijk de slimste en beste mensen aannemen, maar die mensen kunnen vaak niet samenwerken. Volgens Semler heb je daarom meer kans op succes om een bedrijf te starten met de eerste vijftig mensen die je op straat tegenkomt, dan met vijftig mensen die zorgvuldig zijn geselecteerd.
11 opvallende uitspraken
- Wij leren al vroeg dat alles op een bepaalde manier moet gebeuren zodat we ons later niet meer afvragen of dat wel de beste manier is.
- Het slaat nergens op om mensen uit het hele land in de 21ste eeuw helemaal naar je hoofdkantoor te laten komen.
- Het hele idee van leiderschap impliceert dat er slechts enkelingen voldoende ideeën hebben en in staat zijn de juiste richting aan te wijzen. Dat is niet zo.
- Je bent een leidinggevende zolang je medewerkers dat goedvinden.
- Je moet niet te veel talent hebben in ee n organisatie. Te weinig is niet goed, maar te veel ook niet.
- Als je vrij wilt zijn, moet je je medewerkers laten bepalen hoe zij het doen.
- Val medewerkers alsjeblieft niet lastig met hoe laat ze naar hun werk zijn gekomen, maar laten we met elkaar de klus klaren.
- Formuliertjes en afdelingen geven een gevoel van schijnzekerheid.
- Er is in de meeste bedrijven weinig beloning voor managers die proberen controle los te laten.
- Een bedrijf is een bemiddelaar tussen jou en jouw dromen.
- Als je bezig bent met een hommage aan jezelf, is dat het begin van het einde.
Bron en meer informatie:Â Kayleigh van den Hout, De Baak.
Lees ook het boek Unboss over deze beweging.