Leiderschap op basis van macht werkt niet meer in moderne organisaties. Om het beste uit mensen te halen, heb je als leider gezag nodig. Gezag betekent dat mensen naar je luisteren omdat ze hier zelf voor kiezen, niet omdat het moet.
Mark van Vugt van de Vrije Universiteit Amsterdam en organisatieadviseur Mark Wildschut beschrijven in hun nieuwe boek Gezag hoe je met gezag niet alleen betere resultaten boekt, maar het werk ook leuker maakt voor iedereen – ook voor jou als leider.
Macht en gezag zijn oerinstincten die onze voorouders hielpen om te overleven in kleine gemeenschappen. Ons brein is echter niet geëvolueerd voor de realiteit van moderne organisaties. Onze voorouders kenden namelijk geen managers, divisies, performance targets en bonussen. Hierdoor raakt ons natuurlijke leiderschapsinstinct voortdurend van slag. De auteurs noemen dit verschijnsel een ‘mismatch’. Het gevolg is een overvloed aan falende managers, machtsmisbruik en corruptie op de werkvloer, en de misvatting dat slechts weinigen in de wieg gelegd zijn om te leiden.
Spelenderwijs gezag ontwikkelen
Is leiderschap aangeboren of aangeleerd? Hoe werkt ons volgersbrein? Hoe ontwikkelden Nelson Mandela, Steve Jobs en Johan Cruijff hun gezag? En hoe raakten Mark Rutte, Diederik Stapel en Dominique Strauss-Kahn het weer kwijt? In het boek Gezag gaan Wildschut en Van Vugt in op deze en veel andere vragen. Ze leggen uit hoe het volgers- en leiderschapsbrein is gevormd, waardoor het van slag raakt, en hoe hier beter op in te spelen. Als leider ontwikkel je zo spelenderwijs meer gezag in de meest onwaarschijnlijke en onnatuurlijke omgeving: de moderne werkorganisatie.
Principes
Acht principes, aangevuld met oefeningen en zelftestjes, helpen je meer gezag te ontwikkelen en een betere (en natuurlijkere) leider te worden: begrijp de uitdaging waar je als leider voor staat, vind je niche, creëer toegevoegde waarde, leef je in, gedraag je, ken je moment, speel je rol, blijf jezelf ontwikkelen.
Mark van Vugt is hoogleraar Psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en onderzoeker aan het Instituut voor Cognitieve en Evolutionaire Antropologie van de Universiteit van Oxford. Hij blogt op de populaire website van Psychology Today.
Max Wildschut is evolutionair psycholoog en expert op het gebied van menselijk gedrag in organisaties. Hij helpt organisaties meer uit mensen te halen met als doel hogere prestaties en meer werkplezier. Samen met Mark van Vugt is hij de oprichter van het Nederlands Instituut voor Management en Evolutionaire Psychologie (NIMEP).