Een jaar geleden was Leicester City degradatiekandidaat. Op zondag 1 mei won de club van Manchester United, en werd het het beste team van Engeland.
De nieuwe coach van Leicester City, Claudio Ranieri, laat zien dat fantastische scouting en teamspirit meer brengen dan met geld is samen te stellen. Ranieri heeft zich ter voorbereiding ingelezen en grondig verdiept in de clubcultuur en clubgeschiedenis. Zo kwam hij te weten dat Leicester City van oudsher een club is van mouwen opstropen en gaan.
Ambities beleven
Als de Leicester-spelers door de tunnel richting het veld lopen, zien zij een bord zo breed als de gang met daarop: Foxes never quit. In grote letters op de buitenkant van het stadion en op de merchandise komt staat de kreet #FEARLESS. Vaak zijn dat soort kreten alleen maar ambities op papier, maar de nieuwe coach heeft de beleving aangewakkerd.
Zo heeft hij het nummer Fire van Kasabian – een band uit Leicester – voorafgaand aan de eerste wedstrijd geïntroduceerd als heus strijdlied. Het werkte. De adrenaline gierde al in de kleedkamer en binnen dertig minuten stonden the Foxes op 3-0 voorsprong.
Take me into the fight
And I’m an easy brother
And I’m on fire
De spelers voelen het en stralen dat ook uit op het veld, van de eerste minuut tot het laatste fluitsignaal. Dit team is voor niemand bang, we blijven tot het einde vechten.
Willem van Oranje deed het ook
Even een weetje voor tussendoor: dat een lied de strijd op volle kracht doet leven begreep Willem van Oranje al. Als onderdeel van zijn propaganda-apparaat deed dat lied het geuzensentiment van 1566 op volle kracht herleven, in een paar maanden tijd werd het overal in de Lage Landen gezongen, gefloten en geneuried. En het verbindt ons nog steeds.
High performance, low price
Is Leicester City zover gekomen door te zingen en te beleven? Nee, de club heeft ook slim gescout. Ze kocht onbekende spelers met grote potentie, vaak uit tweede en derde divisies. Sterspelers van het moment zijn Jamie Vardy en Riyad Mahrez. Vardy is gekocht voor 1,2 miljoen euro van Fleetwood Town – een vijfde divisionist! Mahrez is bij een Franse tweedeklasser weggeplukt voor 5 ton.
Ter vergelijking: Manchester City en Manchester United kochten spelers voor bedragen rond de 50 en 75 miljoen.
De stad leeft mee
Het voetbalsucces van Leicester City heeft ook effect op het imago en de economie van de Engelse stad. Alle overnachtingen rond de thuiswedstrijden zijn volgeboekt, de prijs voor een gemiddelde hotelovernachting is gestegen van 60 euro naar 100 euro. Bars en restaurants schieten als paddenstoelen uit de grond. Bij de slagerij vliegen de Ranieri-worsten over de toonbank. En bij de lokale Kia-garage is de verkoop van blauwe auto’s met driehonderd procent gestegen.
Topprestaties van binnenuit moeten komen. Beleving kan meer tot stand brengen dan met geld te koop is.