In veel coachingstrajecten wordt geen of te weinig aandacht besteed aan het ontwikkelen van de mentale kracht. Coaching kan veel effectiever.
Coaches missen daardoor een enorme kans om hun kandidaten te laten zien en ervaren hoe ze ook op langere termijn (nog) beter met de uitdagingen, stress en tegenslag kunnen omgaan. Met het ontwikkelen van meer mentale kracht geven we hen een blijvende kwaliteit mee die in alle facetten van hun leven van belang is en blijft.
âWat heb ik nodig om een goede coach te zijn in deze tijd?â vroeg een coach me een tijdje geleden. Een ingewikkelde vraag die eigenlijk heel eenvoudig te beantwoorden is.
De kern van ons coachvak is dat we mensen beter leren omgaan met de uitdagingen, veranderingen, stress en tegenslag die ze ervaren. De manier waarop we dat doen, verschilt natuurlijk, maar in de basis is dat de opdracht waar iedere coach in een traject aan werkt.
Hoe ga je om met uitdagingen, veranderingen, stress en tegenslag
Mentale kracht is het persoonlijkheidskenmerk dat voor een groot deel bepaalt hoe mensen, ongeacht de omstandigheden, reageren op die veranderingen, uitdagingen, stress en tegenslag. Het is een behoorlijk stabiel onderdeel van iemands karakter en voor een groot deel te ontwikkelen. Dat betekent dat een gedegen kennis van wat mentale kracht is, hoe deze bij een coachee is opgebouwd en hoe je die het beste bij deze kandidaat kunt ontwikkelen standaard in de gereedschapskist van iedere professionele coach zou moeten zitten.
De Engelse samenwerkingspartners van het Centrum voor Mentale kracht, hoogleraar Peter Clough en CEO Doug Strycharczyk, coördineren wereldwijd onderzoeken naar het ontwikkelen van mentale kracht. Zij stelden de Mental Toughness Quenstionnaire (MTQ PLUS) samen die nu in tachtig landen door meer dan twintig universiteiten wordt gebruikt om mentale kracht te meten. Het Centrum voor Mentale Kracht heeft de MTQ in het Nederlands vertaald en publiceert regelmatig over de nieuwste inzichten.
Onderzoek laat zien dat mentale kracht is opgebouwd uit acht factoren. De optelsom van iemands positie op de verschillende factoren, die lopen van mentale kracht aan de ene kant van de schaal naar mentale gevoeligheid aan de andere kant, kun je zien als een uniek mentale-krachtprofiel. We zitten allemaal ergens op dat spectrum. Mensen die 100 procent mentaal krachtig op alle factoren zijn, komen wij niet tegen â ook niet in de topsport.
Ieder mens krijgt te maken met uitdagingen, veranderingen, stress en tegenslag. Hoe iemand daarmee omgaat, hangt af van haar of zijn mentale kracht. Mentaal krachtige mensen kunnen beter omgaan met stressvolle situaties en veranderingen en hebben dus veel meer kans om te bereiken wat ze willen. Mentale kracht is geen ultiem doel; ook mentaal gevoelige mensen kunnen echt wel succesvol en gelukkig zijn. De kern is dat dat hen veel meer moeite kost. Het vergt meer van ze om te kunnen omgaan met de hobbels op hun pad.