In de jaren twintig van de vorige eeuw probeerde de Zwitserse psycholoog Carl Jung op basis van zijn werk met talloze patiënten een holistische kaart van het menselijk bewustzijn te maken. Zijn doel was om zijn patiënten te helpen bij het integreren van verschillende aspecten van hun geest. Dit leidde tot zijn ontwikkeling van een geïntegreerde theorie en de definitie van de meest voorkomende psychologische typen.
Volgens Jung is onze identiteit niet beperkt tot één vaste vorm, maar manifesteert die zich in verschillende aspecten van onze geest, waaronder verborgen lagen van ons bewustzijn die hij ‘archetypen’ noemt. Door deze (verborgen) archetypen te identificeren, kunnen we leren om ze te integreren in onze vloeiende en zich ontwikkelende identiteit. Jung noemt dit proces ‘individuatie’, dat onze algehele mentale gezondheid en effectiviteit bevordert en verbetert.
Auteur Joseph Campbell, die sterk geïnspireerd was door het werk van Jung, merkte in zijn beroemde boek De held met de duizend gezichten op dat de reis van het archetype van de held terug te vinden is in alle mythen van de wereld. De held belichaamde het gewenste leiderschapsprofiel met overeenkomstige kwaliteiten in veel culturen. Dit suggereert dat leiderschapsarchetypen een universele toepasbaarheid hebben.
De archetypes:
Volledig meten competenties
Het baanbrekende werk van Carl Jung inspireerde zowel een beweging van holistische psychotherapie als de constructie van psychometrische modellen die gericht zijn op het volledig meten van menselijke eigenschappen en competenties.
Dit heeft brede toepassing gevonden op het gebied van managementeducatie en leiderschapsontwikkeling.
Systeem: Cirkel
Bij het maken van een geïntegreerd model van de menselijke geest, liet Carl Jung zich inspireren door symbolen van oude culturen. De inheemse Amerikaans bevolking hanteerde het medicijnwiel als centrum voor rituelen en in Azië kent men de Mandala als een symbool om de verschillende krachten in ons leven een plaats te geven en te integreren. In Europa kennen we de steencirkels die onze voorouders hielpen de wisselende seizoenen te herkennen en natuurkrachten te balanceren. De cirkel staat voor het geheel, mens en natuur, hemel en aarde, verleden en toekomst. Duurzame leiders van nu zouden baat kunnen hebben bij een moderne versie van de cirkel.
Bron: Triple Value Leadership
Door: Sander Tideman