De recente economische crisis was heviger dan de economische krimp begin deze eeuw. Toch raakten minder mensen werkloos dan van 2001 tot en met 2003. Belangrijke oorzaak: werkgevers hielden meer mensen in dienst voor wie eigenlijk geen werk meer was, omdat zij goede krachten die ze later hard nodig dachten te hebben, wilden behouden.
Dat meldt het onderzoek Werkgevers over de crisis van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Dat meer werkgevers ‘overtollig personeel’ in dienst hielden, is te zien aan de arbeidsproductiviteit per gewerkt uur. Normaal gesproken stijgt die ieder jaar – ook tijdens de vorige recessie – maar in 2009 was er een daling te zien. In verhouding waren er dus meer handen voor hetzelfde werk.
Het in dienst houden van overtollige werknemers is bevorderd door de deeltijd-WW, al deed het overgrote deel van de werkgevers met een overschot aan personeel (84 procent) geen beroep op die regeling.
Banenkrimp
Toch was er een forse banenkrimp van ongeveer 180.000 banen tijdens de laatste economische crisis. Dat komt neer op 2 procent van het totaal aantal banen van werknemers. Deze krimp zette op een eerder moment van de crisis in dan tijdens de vorige recessie, namelijk zo’n driekwart jaar na de eerste haperingen in de economie, tegen toen na anderhalf jaar. Waarschijnlijk komt dat doordat de omzet van bedrijven ditmaal veel sneller en forser daalde, aldus het SCP.
Twee jaar na de eerste haperingen in de economie heeft de eerste, lichte groei van het aantal arbeidsplaatsen zich ingezet. Dat is sneller dan na de vorige recessie, toen dat pas na drieënhalf jaar het geval was. Een groot deel van de groei bestaat in flexibele banen, zoals uitzendwerk, payrollbanen en oproepwerk. Die zijn eenvoudiger te beëindigen en bieden werknemers dus minder zekerheid op behoud van hun baan.