ArboNed en HumanCapitalCare constateren dat het aantal ziekmeldingen door griep afneemt. Hoewel het ziekteverzuim daalt in het voorjaar, is het nog steeds aanzienlijk hoger dan voor de coronapandemie. Dit komt voornamelijk door langdurig verzuim als gevolg van stressgerelateerde klachten.
In 2022 was het percentage van werknemers dat uitviel door stressgerelateerde klachten 13 procent hoger dan in 2019. Dit komt overeen met de bevindingen van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA 2021) van TNO en CBS, waaruit bleek dat 10 procent van de werknemers niet kan voldoen aan de mentale eisen van het werk en 36 procent van de werknemers hoge taakeisen ervaart. ArboNed en HumanCapitalCare schatten dat stressgerelateerde klachten de oorzaak zijn van 20 procent van alle verzuimdagen.
Bewegen en werkstress
Chronische stress en een burn-out tasten de hersenen aan, verslechteren het korte termijn geheugen en verminderen het concentratievermogen. Sport en bewegen hebben zowel een behandelend als beschermend effect en helpen stressgerelateerde klachten verminderen en (verergering) voorkomen.
Recent grootschalig onderzoek gepubliceerd in het British Journal of Sport Medicine bevestigt dat sporten en bewegen bijdragen aan het verminderen van symptomen van stress, angst en depressie. Bewegen leidt tot groei van de hippocampus, een hersengebied dat samenhangt met onder meer geheugen en stress.
Stressgevoelens afvoeren
Sport en bewegen dragen ertoe bij dat de stressgevoelens die we ervaren geleidelijk afgevoerd worden. Dit zorgt ervoor dat we ten eerste weer herstellen van de stressvolle situatie en ten tweede beter in staat zijn met toekomstige stressprikkels om te gaan.
Nu het langdurig verzuim als gevolg van stressgerelateerde klachten toeneemt, is het essentieel om mensen te ondersteunen om te sporten en bewegen ten behoeve van een gezonde leefstijl. Naast dat mensen zelf kunnen proberen meer te bewegen door de dag heen, zoals met een lunchwandeling of gezamenlijke bootcamp, moeten werkgevers hun verantwoordelijkheid gaan nemen in het faciliteren van bewegen tijdens de werkdag.
Bron: ANP
Door: Maureen Ros, specialist beweeggedrag, Kenniscentrum Sport & Bewegen