De grote luxegoederenconglomeraten à la LVMH zijn er opvallend goed in om getalenteerde mensen te binden en ontwikkelen. Hoe doen ze dat?
De mondiale luxemerken zijn in het bezit van een handjevol grote groepen. De grootste is LMVH, eigenaar van onder meer Dior, Moët & Chandon en Louis Vuitton. Andere grote spelers zijn Richemont (onder meer Cartier en Cloé) en Kering (Gucci, Saint Laurent). Het succes van deze conglomeraten – die zeer uiteenlopende artikelen aanbieden, van wijn en mode tot parfum en horloges – is opmerkelijk. De mainstream managementopvatting is namelijk dat het weinig of geen waarde toevoegt om deel uit te maken van een groot, sterk gediversifieerd concern.
Uit onderzoek naar 350 modehuizen, door Andrew Shipilov en Frédéric Godart (Insead), blijkt echter dat de luxemerken in deze concerns creatiever zijn dan onafhankelijke merken. Hoe komt dat? Ze blijken op zo’n manier gebruik te maken van hun uiteenlopende business- en merkportfolio’s dat ze zowel managers als creatieve talenten ruime leer- en ontwikkelingsmogelijkheden bieden.
Mobiliteit
Talenten rouleren tussen de uiteenlopende productgroepen en merken, wat goed is voor de individuen, de dochterbedrijven én de groep als geheel. Het stimuleert de verspreiding van best practices. En door op andere plekken te werken, doen mensen nieuwe inspiratie op voor innovaties op het gebied van marketing en design.
De concerns hebben specifieke high-potentialprogramma’s om interne job moves te stimuleren – overigens meestal zonder dat de betreffende medewerkers weten dat ze in een programma meedraaien. Meestal wordt het carrièrepad niet van tevoren uitgetekend: managers en creatieven krijgen aanstellingen aangeboden, maar welke moves daarna volgen en hoelang elke aanstelling duurt wordt niet van tevoren uitgewerkt. Het wordt allemaal per geval en situatie bekeken – wat goed aansluit bij de onzekere omgeving waarin de luxegoederenconcerns opereren. De programma’s benadrukken de geschiedenis van de merken, wat een sterke binding creëert.
Internationale ervaring
Internationale ervaring is essentieel voor de ontwikkeling van zowel managers en executives als creatieven. De luxeconcerns kunnen hun talenten zulke internationale ervaring makkelijk laten opdoen. Het draagt op twee manieren bij aan het succes van deze concerns. Ten eerste is werken in andere landen (in het ideale geval minstens twee of drie) een belangrijke bron van inspiratie. Ook voor bijvoorbeeld modeontwerpers: zij worden er creatiever van. Ten tweede geeft het creatieven én managers beter inzicht in klanten, met inbegrip van de verschillen tussen wat klanten in Azië, Europa en de Amerika’s willen.
Bron: Harvard Business Review, juni 2015 (vertaald en bewerkt door Management Trends)