Werkdagen van 9 tot 5 behoren voor steeds meer Nederlanders tot het verleden. Meer dan een derde van de Nederlanders werkt over en neemt werk mee naar huis, zo blijjkt uit onderzoek van Regus. Meer dan een derde van de Nederlandse werknemers werkt meer dan acht uur per dag en de helft neemt regelmatig werk mee naar huis om het 's avonds af te maken.
Regus, wereldwijd de grootste leverancier van flexibele werkplekken, die voerde een opiniepeiling uit onder ruim 12.000 zakenmensen in 85 landen. Daaruit bleek onder meer dat In de voorbije jaren de werkdruk voor velen is toegenomen, enerzijds wegens het trage economische herstel in volwassen economieën en anderzijds wegens de zeer snelle groei in opkomende markten.De belangrijkste bevindingen van het onderzoek zijn:
- 29% van de Nederlandse werknemers werkt gewoonlijk tussen negen en elf uur per dag in vergelijking met 38% van de werknemers in de rest van de wereld;
- 9% van de werknemers in Nederland en 10% in de rest van de wereld werkt regelmatig meer dan elf uur per dag;
- 51% van de Nederlandse werknemers neemt meer dan driemaal per week werk mee naar huis om dat 's avonds af te maken, in vergelijking met 43% van de werknemers in de rest van de wereld;
- Wereldwijd zijn telewerkers meer geneigd om elf uur per dag te werken (14%) dan vaste kantoormedewerkers (6%). Ook maken ze vaker taken thuis verder af (59%) dan vaste kantoormedewerkers (26%);
- Nederlandse telewerkers (64%) maken viermaal vaker 's avonds werk af dan vaste kantoormedewerkers (36%);
- In tegenstelling tot de wereldwijde trend werken medewerkers bij grote bedrijven in Nederland (17%) vaker elf uur per dag dan medewerkers van kleine bedrijven (10%).
Volgens Eduard Schaepman, algemeen directeur van Regus Nederland toont het onderzoek een duidelijke vervaging tussen kantoor- en thuiswerk aan. "In Nederland, waar 34,6% stress op het werk als de reden voor hun meest recente afwezigheid opgeeft, kan dit overwerken schade aan de gezondheid van werknemers toebrengen", zegt Schaepman. "Het kan ook de algemene productiviteit negatief beïnvloeden aangezien werknemers zichzelf te hard pushen en ongemotiveerd, depressief of zelf lichamelijk ziek worden."
Productiever
Hoewel het onderzoek laat zien dat telewerkers en mobiele werknemers in het algemeen meer uren werken, is er volgens Schaepman een toenemend bewijs dat telewerkers productiever zijn, meer tevreden zijn over hun werk en minder stress ervaren. "Deze werknemers zijn uiteraard minder tijd kwijt aan woon-werkverkeer en daardoor komt er meer tijd vrij voor het werk. Bedrijven die ervoor zorgen dat hun werknemers dichter bij huis kunnen werken en hun tijd zelfstandiger kunnen indelen, compenseren de stress van een slecht evenwicht tussen werk en privé, en investeren in productievere, meer toegewijde en gezondere medewerkers."
(Bron: Regus)