Steeds meer medewerkers, inclusief managers, hebben meerdere chefs. Daar moet je wel mee omgaan. Amy Gallow heeft een aantal tips.
Vroeger hadden de meeste werknemers één chef of supervisor, wel zo overzichtelijk. In moderne organisaties heb je soms zomaar vijf of meer directe meerderen – aan wie je moet rapporteren en die je vertellen wat je moet doen. Lastig: gevaren liggen op de loer. Voordat je het weet, krijg je veel te veel werk op je bordje. Je krijgt conflicterende boodschappen. Je moet aan uiteenlopende verwachtingen voldoen – de ene chef vindt iets wat je hebt gedaan helemaal geweldig, de andere vind het prut. En je raakt zomaar in een loyaliteitswespennest verstrikt. Vooral als sommige van je bazen eisen dat zij altijd voorrang hebben in je agenda.Wie meerdere bazen heeft, maakt zich het leven makkelijker door de volgende dingen te doen:
- Weet wie je uiteindelijke baas is. Namelijk degene die uiteindelijk over je carrière, wel en wee beslist.
- Zorg dat je bazen steeds weten hoeveel werk er al op je bordje ligt.
- Zorg dat je bazen met elkaar communiceren, bijvoorbeeld over tegengestelde richtingen waarin je wordt gestuurd, niet-verenigbare eisen waaraan je moet voldoen of een overmaat aan werk dat je toebedeeld krijgt.
- Stel grenzen aan het aantal interrupties door je chefs. Als zij de hele week ongebreideld bij je kunnen binnenlopen voor vragen, overleg enzovoort, stort je productiviteit in.
- Wees opportunistisch indien nodig. Als de situatie onhandelbaar is en er geen oplossing lijkt te zijn, bescherm jezelf dan door prioriteit te geven aan de baas die de meeste macht heeft (ook over jouw toekomst).
- Neem het niet persoonlijk. Je bazen zijn er niet op uit om jou te grazen te nemen. Ze hebben gewoon allemaal hun eigen agenda en jij komt daar klem tussen te zitten.