Vrouwen hebben lagere verwachtingen van hun carrière dan mannen; ze verwachten minder te verdienen en langer te moeten wachten op promotie.Dat blijkt volgens de website Nu.nl uit onderzoek door de Universiteit van Guelph (Canada) onder ruim 23.000 Canadese universitaire studenten.
Volgens onderzoeker Sean Lyons schatten vrouwen hun loon 14 procent lager in dan dat mannen doen. Ook op langere termijn verwachten zij minder te verdienen; maar liefst 18 procent minder dan wat mannen inschatten.Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat vrouwen ongeveer twee maanden langer dan mannen wachten voordat zij om opslag durven te vragen.
“Het is een beetje een kip/ei-verhaal”, aldus Lyons. “Vrouwen weten dat zij op dit moment minder verdienen dan mannen, dus die verwachting houden zij ook. En omdat zij verwachten een lager salaris te krijgen, zijn ze minder agressief in het onderhandelen over loonsverhoging. Daardoor zullen ze sneller laagbetaalde banen accepteren dan mannen. Dit houdt de bestaande ongelijkheid in stand.”
Realistisch
Terwijl vrouwen te lage verwachtingen hebben, blijken mannen hun kansen juist veel te hoog in te schatten. “Vrouwen blijken een stuk realistischer als het op carrièreverwachtingen aankomt”, stellen de onderzoekers.
Vrouwen blijken hun salaris ook niet als de hoogste prioriteit te zien. De balans tussen werk en privé en bijdragen aan de samenleving wordt door hen belangrijker gevonden. Mannen zetten een hoog salaris echter wel bovenaan hun prioriteitenlijst, samen met een goede loopbaanontwikkeling en het opbouwen van een solide financiële basis.
(Bron: Nu.nl)