Van oliebaas tot voorman van een ‘groene bank’. En van verlieslijdende, maar gewaardeerde luchtvaartchef tot winstgevend topbestuurder van een geplaagd spoorwegbedrijf. Ze staan allemaal in de Greenberg 250, de lijst met meest invloedrijke topbestuurders van Nederland.
Recruitmentorganisatie Greenberg Nielsen presenteert de ranglijst dit jaar voor de tweede keer in samenwerking met internationaal zakenblad The International Correspondent. ‘Deze topbestuurders bepalen het herstel uit de crisis. In Nederland en de rest van de wereld.’
In de lijst staan 250 bestuurders van de 125 grootste bedrijven van Nederland, waarbij de plek van de topmannen- en vrouwen bepaald wordt door de grootte van de omzet en de winst van de bedrijven. De Greenberg 250 baseert zich op de meest recent gepubliceerd jaarcijfers. Alleen topbestuurders van Nederlandse bedrijven en bedrijven waarvan het overgrote deel van de omzet in Nederland behaald wordt, komen in aanmerking voor opname in de ranglijst.
Top vier
De eerste plek van de Greenberg 250 wordt bezet door de Shell-topman Peter Voser. Niet verassend, de Zwitser is verantwoordelijk voor een omzet van bijna 370 miljard euro. Shell is het op een na grootste bedrijf ter wereld, zo schrijft The International Correspondent. Volgens het tijdschrift is het de laatste keer dat Voser bovenaan de lijst staat. Begin volgend jaar neemt Ben van Beurden het ceo-stokje van hem over. Voser gaat met pensioen, aldus het magazine. De financiële topman van Shell Simon Henry heeft een tweede plek. De derde en vierde plaats in de lijst worden beheerst Paul Polman en Jean-Marie Hüet, de ceo en cfo van zeep- en ijsfabrikant Unilever. Dat bedrijf noteerde vorig jaar een omzet van 51,3 miljard euro. De winst van het concern piekte op 4,5 miljard.
Slechte prestaties, toch winst
Opvallende andere namen in de Greenberg 250 zijn die van Philips-ceo Frans van Houten (op nr. 9 met een omzet van 24,8 miljard euro en 231 miljoen euro winst), Camiel Eurlings, de nieuwe ceo van KLM (nr. 37 met 9,5 miljard euro omzet en een verlies van 44 euro miljoen) en Bert Meerstadt, de geplaagde topman van de NS, op 71 Het treinbedrijf had vorig jaar een omzet van 4,6 miljard euro. Ondanks klachten over de prestaties, noteerde het bedrijf van Meerstadt een winst van 264 miljoen euro.
Groen bankieren
Gerrit Zalm, de oud-minister van financiën en huidig topman van ABN Amro krijgt een 49e plek. Hij is de derde topbankier in de Greenberg 250, na de hoogste bestuurders van ING. Staatsbank ABN Amro heeft een omzet van 7,3 miljard euro. Door flinke reorganisaties en verkopen van bankonderdelen komt de winst van ABN Amro uit op 948 miljoen euro. Hekkensluiter in de Greenberg 250 is Ewoud Goudswaard, de topman van de duurzame ASN Bank. Het ‘groene bankieren’ van Goudswaard blijkt goed voor een omzet van bijna 80 miljoen euro. De topman is verantwoordelijk voor een winst van 35 miljoen euro.
Topmannen bepalen herstel
Volgens hoofdredacteur Floris Müller van The International Correspondent zijn de topmannen in de lijst voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor het herstel van Nederland uit de economische crisis. ‘Over tien jaar weten we of dat zij hier in geslaagd zijn. Of dat de crisis een nieuwe tijd van beperkte economische ontwikkeling heeft ingeluid’, aldus Muller bij de presentatie van de lijst. ‘Daarbij is ook politieke besluitvaardigheid noodzakelijk.’
Greenberg Nielsen-topman Emiel de Sévrèn Jacquet kan zich in die stelling vinden. Volgens hem beperkt de invloed van de zakelijke top zich overigens niet alleen tot Nederland. De Sévrèn Jacquet: ‘De opgenomen bedrijven behoren tot de wereldtop. Beslissingen van de gepresenteerde topbestuurders bepalen het herstel uit de crisis op wereldwijd niveau.’