Een tegenbeweging voor Het Nieuwe Werken zoals die in de VS onlangs ontstond zal in Nederland weinig kans hebben. Steeds meer Nederlandse werknemers kiezen voor thuiswerken. Het aantal thuiswerkers bereikte afgelopen jaar bijna het miljoen.
Dat zegt Daniel Possenriede, arbeidsmarkteconoom van de Universiteit Utrecht in de Metro. Volgens nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn er sinds 2013 maar liefst 931.000 thuiswerkers. Ruim 60.000 meer dan het jaar daarvoor.
Thuiswerken
Omdat de beroepsbevolking in dezelfde periode gestaag daalde, ging het percentage thuiswerkers nog verder omhoog. Inmiddels werkt 13 procent van de beroepsbevolking regelmatig thuis. En dan hebben we het niet over af en toe eens thuis wat afmaken, maar om werknemers die structureel in de eigen woning of op andere plekken werken.
Flexibel werken
De trend is niet meer tegen te houden. Het afgelopen jaar zijn een aantal grote bedrijven gestart met flexibel werken. Ook bij overheidsinstanties worden steeds vaker flexplekken ingevoerd. ‘Dan gaat het hard natuurlijk’, concludeert Possenriede.
Veranderende arbeidsmarkt
Ook komen er steeds meer zzp’ers bij die ook vaak vanaf hun woonadres opereren. Een teken aan de wand dat de arbeidsmarkt echt aan het veranderen is, stelt Possenriede in het gratis dagblad. ‘Daar profiteert iedereen van. Werknemers die zelf mogen bepalen waar en wanneer ze werken zijn meer tevreden en hebben een betere balans tussen werk en privé. Daarnaast melden ze zich minder vaak ziek. Dat is natuurlijk prettig voor werkgevers.’
HNW
Het Nieuwe Werken slaagt alleen als het echt gaat om vrijwillig flexibel werk, stelt de econoom. ‘Als een werkgever het te duur vindt om z’n personeel op kantoor te laten zitten en ze daarom maar naar huis stuurt, dan werkt het niet.’
Tegenbeweging
En dat is in Nederland het geval. In de Verenigde Staten willen grote bedrijven, als internetgigant Yahoo, hun werknemers juist weer meer op kantoor zien. Het thuiswerken bleek de samenwerking tussen collega’s behoorlijk te frustreren en de productiviteit ging omlaag als mensen lang niet op kantoor verschenen.
Deze tegenbeweging zal in ons land volgens Possenriede niet zo snel opkomen. ‘Zolang de werknemers zelf bepalen, wegen de voordelen nog steeds op tegen de nadelen. En er zijn nog zoveel beroepsgroepen waar winst te behalen valt.’
Voorlopig zullen alleen maar meer werknemers buiten kantoor gaan werken.
Bron: Metro/Over Het Nieuwe Werken.