Het ziekteverzuim bereikte in 2022 een alarmerend hoog niveau, met een verzuimpercentage van maar liefst 5,6 procent. Van elke 1.000 werkdagen werden maar liefst 56 dagen gemist. Deze zorgwekkende stijging zorgt bij menig manager voor slapeloze nachten. Zij moeten namelijk alle zeilen bijzetten om het team toch draaiende te houden. En misschien zorgt het voor nog meer kopzorgen als ze erachter komen dat niet iedere medewerker zich automatisch ziek meldt bij fysieke klachten, zoals koorts.
Onderzoek toont namelijk aan dat veertien procent van werkend Nederland deze klachten niet als de belangrijkste reden beschouwt om zich ziek te melden. Wanneer iemand kampt met mentale klachten, blijft het gros van de medewerkers gewoon doorgaan. Slechts één op de tien (12%) blijft in dat geval thuis.
Sommige medewerkers voelen de druk om door te buffelen bij gebrek aan vervanging, terwijl anderen denken dat ze zich aanstellen en gewoon moeten doorgaan. Het negeren van fysieke klachten kan echter leiden tot langdurige uitval, een situatie die managers natuurlijk willen voorkomen. Maar welke rol spelen managers eigenlijk bij het ziekmelden van medewerkers en hoe kunnen ze bijdragen aan het voorkomen van langdurig verzuim?
Gevolgen van ziekmelden
Waarom is aandacht voor ziekteverzuim eigenlijk belangrijk? Het ziekmelden van medewerkers heeft impact op alle aspecten van een bedrijf. Het raakt niet alleen de zieke medewerker zelf, maar ook de werkgever die te maken krijgt met openstaande taken en misschien zelfs collega’s die extra inspanningen moeten leveren om die werkzaamheden op te vangen. Hoe je het ook wendt of keert, uiteindelijk kost het een bedrijf gewoon geld. En dat bedrag kan flink oplopen tot zelfs 400 euro per dag. Maar niet alleen voor de portemonnee is het belangrijk om te streven naar actief en gezond personeel. Fysiek fitte medewerkers zijn immers ook energieker, productiever en gemotiveerder. Managers kunnen hier een steentje aan bijdragen.
Op weg naar minimaal ziekteverzuim
Het gemiddelde verzuimpercentage in Nederland ligt tussen de drie en zes procent. Managers staan voor de uitdaging om dit percentage zo laag mogelijk te houden. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om het ziekteverzuim tot een minimum te beperken.
- Weet wat er speelt: Zorg er allereerst voor dat je goed op de hoogte bent van wat er speelt op de werkvloer om zo snel signalen op te kunnen pikken. Want dat is niet altijd even makkelijk: vier op de vijf medewerkers (79%) herkennen de signalen als ze niet fysiek in orde zijn. Ben je als manager bijvoorbeeld op de hoogte van hoe je medewerkers de werkdruk ervaren? Een effectieve manier om hierachter te komen, is door regelmatige check-ups te houden met je team en het niet alleen te hebben over werk, maar juist een open gesprek aan te gaan over wat je medewerkers bezighoudt. Creëer een veilige omgeving waarin medewerkers zich kwetsbaar durven op te stellen. Bespreek hoe je ondersteuning kunt bieden en vraag vooral wat zij nodig hebben. Door actief te luisteren en aandacht te schenken aan het welzijn van je medewerkers, kun je signalen van mogelijke problemen vroegtijdig opvangen.
- Neem proactieve maatregelen: Het is belangrijk om proactief te zijn en preventieve maatregelen te nemen. Zorg voor een gezonde werkomgeving en stimuleer een goede werk-privébalans. Bied bijvoorbeeld ondersteuning en training op het gebied van stressmanagement en werkplezier. De fysieke gezondheid van medewerkers kun je op verschillende manieren stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan gezonde snacks op kantoor, een vergoeding voor een sportabonnement of het aanmoedigen van wandelen tijdens de lunch.
- Geef het goede voorbeeld: Het is essentieel om het goede voorbeeld te geven. Durf je als manager kwetsbaar op te stellen en erken dat ook jij soms behoefte hebt aan rust. Goed voorbeeld doet immers goed volgen. Moedig dus een cultuur aan waarin medewerkers zich niet schuldig voelen om zich ziek te melden wanneer het nodig is, en waarin ze gestimuleerd worden om rust te nemen. Wanneer medewerkers merken dat fysieke vitaliteit prioriteit heeft binnen een bedrijf, zullen ze uiteindelijk zelf ook sneller hieraan werken.
Een proactieve aanpak
Ziekteverzuim kan soms als een hoofdpijndossier aanvoelen, maar het is cruciaal dat je als manager de fysieke gezondheid van collega’s goed in de gaten houdt. Het minimaliseren van ziekteverzuim vergt een proactieve aanpak waarbij managers een belangrijke eerste stap kunnen zetten. Alleen zo kan je samen streven naar een vitale werkomgeving.
Door: Kari Littley, Head of Partnership Management bij OneFit