De harde waarheid is dat automobilisten het steeds minder voor het zeggen hebben sinds de autoprijzen de pan uit reizen. Dit komt niet alleen vanwege hogere grondstofprijzen, waardoor nieuwe auto’s flink duurder zijn geworden, maar ook omdat het heeft geleid tot een verkoop van tweedehands auto’s die booming is. Ondanks dit niet in het voordeel is van iemand die een auto wil kopen, zijn er gelukkig nog steeds mogelijkheden om de beste tweedehands auto deals op de kop te tikken.
Waarop moeten kopers van tweedehands auto’s letten?
De geleidelijke verschuiving van nieuwe naar gebruikte auto’s is dus begrijpelijk en kan het een uitdaging zijn om de juiste auto te vinden. Wat moet je eigenlijk overwegen om een tweedehands auto te kopen?
1. Hoeveel geld heb je te besteden?
In deze bijzondere economische tijden is het essentieel om je financiële koopkracht niet te overbelasten. Of je dus nu gaat voor het kopen van een auto met je spaargeld een autolening of overstapt op een financial lease, jouw omstandigheden bepalen hoeveel je kunt veroorloven. Zorg er dus voor dat je een financiële buidel opbouwt die jou in ieder geval voor een poosje aan je eerste levensbehoeften kan voldoen. Vergeet trouwens niet dat zelfs een gebruikte auto meer aandacht nodig kan hebben, of het nu gaat om nieuwe banden of algemeen onderhoud. Ook zijn er andere vaste lasten die bij de aankoop van een auto om de hoek komen kijken, zoals brandstofkosten en autoverzekering.
2. Het vinden van jouw nieuwe auto
Ondanks de hogere prijzen, is de keuze op de markt voor tweedehands auto’s enorm, dus je wilt ervoor zorgen om jouw zoekopdracht te verfijnen. Neem een goede blik op de merken en modellen die je bevallen, binnen jouw budget zijn en die de meeste betrouwbaarheid lijken te bieden. Met de hogere benzineprijzen wil je er natuurlijk voor zorgen dat je goed oplet op het brandstofverbruik en misschien wel overgaat op een hybride. Check verscheidene review websites om te zien welke auto’s het beste bij je passen.
3. Voordat je koopt
Heb je jouw ideale voertuig op het oog, dan moet je proberen de staat ervan te begrijpen. En hoewel vertrouwen een groot goed is, is het luisteren naar een particuliere verkoper of dealer meestal niet genoeg om te bewijzen dat een voertuig in goede staat is. Het is dus zeker de moeite waard om goed in de gaten te houden met welke auto-onderdelen het belangrijk is om rekening mee te houden voordat je een aankoop doet. Het is helemaal handig iemand in je omgeving mee te nemen die bekend is met automechaniek en je kan helpen de juiste vragen te stellen. Op die manier kun je het best proberen eventuele problemen met de toestand van de auto op te sporen. Zijn er lampjes op het dashboard die niet horen te knipperen, hoe voelen de remmen aan en wat is de staat van de banden? Vergeet uiteraard niet om een proefrit te maken om te beoordelen of de auto geschikt is voor jouw behoeften.