Als je geeuwt, gaat je hoofd iets naar achteren, je kaken gaan ver openstaan en je ademt in door zowel je mond als je neus. Je bovenlichaam heeft bovendien nog de neiging zich uit te rekken. Een geeuw duurt gemiddeld zo’n zes seconden.
‘Atleten geeuwen soms terwijl ze klaarstaan om te sprinten. Zij zijn niet moe, maar ervaren stress waardoor hun ademhalingsspieren onder hogere spanning staan. Zo vernauwt de keelholte zich ook. Geeuwen helpt dan om de spieren terug te ontspannen’ – Arts Chris Doelman op de website van EOS Wetenschap.
Onderzoek naar de geeuw
Naar geeuwen of gapen wordt al heel lang onderzoek gedaan. En nog altijd weet men er het fijne niet van. Wel is duidelijk dat in een situatie waarin een prestatie van je verwacht wordt, geeuwen je kan helpen om te ontspannen zonder dat je de focus verliest op het doel dat je hebt. Dat geeuwen kan als vanzelf gebeuren, als een reactie op ge spannen ademhalingsspieren, maar je kunt een geeuw ook nabootsen. Niet zelden volgt op een nagebootste geeuw een natuurlijke geeuw.
Zelf heb ik ervaren dat ik met geeuwen mijn gezichtsspieren kan ontspannen en een meer algemeen ontspannen gevoel ervaar. Ik geeuw daarom steevast een paar keer voordat ik het podium op moet om aan een voordracht of voorstelling te beginnen. Soms komen de geeuwen spontaan, soms forceer ik ze.
Probeer voor jezelf uit te vinden of geeuwen ook aan jou een goed en ontspannen gevoel kan geven voordat je ergens moet spreken.
Beluister de podcast: Spreken in het openbaar met Wim Daniëls
Bron: Spreken in het openbaar
Door: