‘In mijn voordracht zal ik allereerst uiteenzetten waarom de directie besloten heeft tot een koerswijziging. Daarna zal ik aangeven op welke onderdelen binnen het bedrijf de koerswijziging vooral betrekking heeft. Vervolgens kom ik bij het punt aan voor welke mensen binnen ons bedrijf de koerswijziging de grootste consequenties heeft. En tot slot geef ik dan nog gelegenheid tot het stellen van vragen.’
Doe het niet
Doe het bovenstaande NIET. Ga nooit puntsgewijs opsommen waaraan je in je voordracht aandacht zult besteden. Dat is veel te schools, veel te administratief. Het is niet pakkend en niet speels.
Er zijn ook sprekers die de opbouw van een voordracht via PowerPoint laten zien of anderszins op een scherm of bord tonen. Doe dat evenmin. Het is echt te simplistisch. Je voordracht moet zich ontrollen. Stap voor stap wordt zichtbaar wat je te berde wilt brengen. Je hoeft die stappen niet vooraf aan te kondigen. Doe je dat wel, dan haal je elke mogelijke verrassing al goeddeels weg.
Niet overstructureren
Natuurlijk kun je tijdens je voordracht soms al wel even een aspect noemen waarop je verderop in de voordracht uitgebreider terugkomt: ‘Ik kom daar zo meteen nog uitgebreider over te spreken.’ Maar ga je voordracht niet overstructureren door alle aandachtspunten vooraf te benoemen.
Beluister de podcast met Wim Daniëls: Spreken in het openbaar
Bron: Spreken in het openbaar
Door: Wim Daniëls