In de wereld van professionele begeleiding, training en advisering zijn speltechnieken sterk in opkomst. Dat levert meteen een boel (spraak)verwarring op, want het wemelt van de definities, methoden en (potentiële) doelgroepen.
Michiel de Ronde en Jac Geurts doen een poging wat orde aan te brengen in deze jungle. In een artikel in M&O laten zij zien wat de definiërende kenmerken van spel zijn, hoe spel gebruikt wordt in een professionele omgeving en hoe je professionals met spelmethodieken kunt boeien.Een spel – al dan niet in een professionele omgeving – is het beste te omschrijven als 'het creëren van een ‘alsof’-wereld, in tijd en ruimte afgezonderd van het gewone leven, met eigen communicatieregels en waarvan de uitkomst ongewis is'. Wil een spel succes hebben – dat wil zeggen leiden tot motivatie en identificatie – dan moet het de deelnemers boeien, hun een gevoel van vrijheid geven en ervoor zorgen dat ze in een flow raken.
Schijntegenstelling
Dat zijn allemaal kenmerken die haaks lijken te staan op de distantie, controle en objectiviteit die in een professionele organisatie juist zo gewenst zijn. Toch is dat een schijntegenstelling, want doordat spel het ongewisse en het verrassende zoekt, en doordat speltechnieken de mogelijkheid bieden om even los te komen van de rationele controle, ontstaan er volgens De Ronde en Geurts vaak inzichten in wat er werkelijk speelt in een organisatie. Dat is weliswaar geen ‘evidence based’ kennis, maar daarom niet minder bruikbaar.
Bron: J.L.A. Geurts en M. De Ronde in: M&O