’Ik weet het niet.’ ‘Mijn vorige baas was een ramp.’ Er zijn veel dingen die je vooral moet zeggen als je de baan niet wilt.
Je hebt gesolliciteerd voor een baan en wordt uitgenodigd voor een gesprek. Nu komt het erop aan: je moet een goede indruk maken. Dat is een kwestie van de juiste dingen zeggen en ook heel erg van de verkeerde dingen niet zeggen. Hier zijn er een paar – op basis van de ervaringen van recruitmentsite Glassdoor:- ‘Dat is een goede vraag.’ Zit geen interviewer op te wachten. In het gevlei proberen te komen is tricky – ga er zeer spaarzaam mee om.
- ‘Wat is de functietitel ook alweer precies?’ Geef nooit blijk van je gebrek aan voorbereidend onderzoek naar het bedrijf, de taakbeschrijving en de branche.
- ‘Ik heb dit soort werk eigenlijk nog nooit gedaan, maar…’ Als je gebrek aan ervaring hebt, bleek dat al uit je cv. Toch ben je uitgenodigd. Ga dat dus niet nog eens benadrukken. Laat de interviewer liever zien dat je de perfecte kandidaat voor de baan bent.
- ‘Ik kan me niet voorstellen dat iemand beter gekwalificeerd is voor de baan dan ik.’ Heb je de cv’s van de andere kandidaten gezien dan? Show, don’t tell.
- ‘Mijn vorige baas was verschrikkelijk.’ Regel 1: ga nooit tegen je vorige bedrijf schoppen – tenzij daar echt uitzonderlijke omstandigheden heersten. Klagen over je vorige baas is destructief: je laat zien dat je niet dealt met een probleem en het achter je laat, en je kondigt aan dat je in de toekomt ook lelijke dingen gaat zeggen over de collega’s en het bedrijf waar je solliciteert.
- ‘Dit wordt een grote mijlpaal voor mijn volgende carrièrestap.’ Is misschien wel zo, maar het is niet handig om hardop te zeggen. De meeste bedrijven zoeken iemand met langetermijncommitment.
- ‘Ik weet het niet.’ Wees bescheiden, ga niet net doen of je het weet als je het niet weet, maar er is altijd een betere manier om dat te zeggen dan ‘kweetniet’.
- ‘Ik heb geen vragen voor u.’ Het is een totale no-go om geen vragen voor te bereiden voor het gesprek.
- ‘Mooi horloge heeft u om!’ Gewoon niet doen. Als je de interviewer een compliment wilt geven, zeg dan iets over wat het bedrijf heeft gedaan en wat je bewondert.
- ‘Eh, dus eh, zoiets van eh, weet je wel…’ Probeer over te komen als iemand die zelfvertrouwen heeft, intelligent is en dingen op een rijtje heeft. Laat de stopwoorden weg.
- ‘Vinden mensen het over het algemeen fijn om hier te werken?’ En dan gaat de interviewer uiteraard zeggen: iedereen vindt het hier verschrikkelijk. Als je iets wilt weten over de cultuur, teammoraal enzovoort van het bedrijf, stel daar dan gewoon gerichte vragen over.