Met de komst van het Digitaal Opkopersregister worden kringloopwinkels verplicht om bijna alle artikelen die ze binnenkrijgen te registreren. Dit brengt zoveel rompslomp met zich mee dat dit het einde kan betekenen voor veel kringloopwinkels. Hiermee staat de wetgeving een circulaire economie in de weg.
Kringloopwinkels draaien grotendeels op vrijwilligers. Het is nu al zoeken naar genoeg vrijwilligers. Verplichte registratie zorgt voor een hoop extra werk en daarmee is het nog lastiger om de bezetting rond te krijgen. Ook het afgeven van spullen wordt tegengewerkt. Als je een half uur bezig bent om wat spullen af te kunnen geven, zullen gulle gevers wegblijven en belanden meer oude producten bij het afval.
Circulaire economie
Nederland wil in 2050 een circulaire economie hebben. Dit komt erop neer dat in 2050 geen nieuwe grondstoffen meer worden gebruikt. Hergebruik van goederen speelt daarin een belangrijke rol. De doelstellingen komen in gevaar als deze regelgeving wordt doorgevoerd. Niet alleen door sluiting van veel kringloopwinkels, maar ook omdat alle hergebruik van producten hiermee moeilijker wordt gemaakt.
Beleid beter afstemmen
Dit is een typisch voorbeeld van nieuw overheidsbeleid dat ander overheidsbeleid tegenwerkt. Ministeries moeten meer met elkaar praten om ongewenste effecten van beleid tijdig te signaleren. Om de doelstellingen voor circulaire economie waar te maken, is het noodzakelijk regelgeving altijd te toetsen aan de gevolgen voor duurzaamheid. Nog mooier is het als al het nieuwe beleid wordt getoetst op praktische uitvoerbaarheid en wordt afgestemd met andere beleidsvelden.
Bron: ANP Expert Support
Door: Stefan Romijn, Adviseur duurzaam ondernemen, Stichting Stimular.