In 2015 verscheen Je Binnenste Buiten van Manon Ruijters (e.a.), een omvangrijk erudiet boek over professionele identiteit in organisaties, dat niet voor iedereen is weggelegd.
De auteurs van Je Binnenste Buiten ontwikkelden op basis van interviews met professionals uit verschillende beroepsgroepen en literatuuronderzoek een model voor professionele identiteit. Steeds vaker kregen de schrijvers vragen hoe je daaraan kunt werken en of er werkvormen en instrumenten beschikbaar waren. Onder elkaar sloegen ze aan het experimenteren en lieten ze klanten, collega’s en relaties meewerken en bijdragen. Het resultaat is Mijn Binnenste Buiten.
De praktijk als uitgangspunt
In dit boek is de praktijk het uitgangspunt voor de auteurs. De praktijk die ze zo toegankelijk mogelijk, op een verhalende manier beschrijven en verlevendigen met voorbeelden en vragen. Met als doel een boek te bieden dat je helpt je eigen professionele identiteit te verkennen. Een boek ook voor verschillende typen lezers, met een gevarieerde inhoud: toelichting, korte verhalen, vragen en suggesties om reflectie op de eigen professionele identiteit te stimuleren. Stappenplannen staan er echter niet in.
Interview met Manon Ruijters over persoonlijke identiteit
Het PI-model
Na de inleiding volgt een hoofdstuk over wat een professional is en een hoofdstuk over identiteit. Daarna volgen de auteurs hun PI-model: Wie ben jij als mens? Wie ben jij als professional? Hoe verhoud je je tot jouw collega’s? Hoe word je gevormd door je organisatie of je vak? Professionele identiteit is namelijk het kruispunt van wie je bent, wat je doet, in welke werkomgeving, met welke ontwikkeling. De hoofdstukken beginnen met een persoonlijk verhaal van een van de auteurs, gevolgd door een inhoudelijke verdieping, vragen, verkenningen, dialoogvormen en gesprekssuggesties. Opvallend is dat het doorlopende verhaal op de rechterpagina’s staat en op de linkerpagina’s staan handreikingen voor persoonlijk onderzoek of een goed gesprek met andere professionals. Het voorlaatste hoofdstuk gaat over professionele ontwikkeling en het slothoofdstuk vat de theorie nog eens bondig samen en biedt een overzicht van alle vragen die je jezelf kunt stellen om je professionele identiteit scherp te krijgen.
Het is een genot om in Mijn Binnenste Buiten te grasduinen. De gevarieerde inhoud en de aantrekkelijke vormgeving maken het tot een uitermate aantrekkelijk geheel. De auteurs hebben zich onderweg laten trainen om essayistisch te schrijven en dat werpt zijn vruchten af. Een heel bijzonder boek!
Nico Jong is senior adviseur bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Bron: Managementboek.nl