In het boek Politieke spelletjes in organisaties maakt Jane Clark onderscheid tussen het voeren van constructieve en destructieve politiek. Een manager die handelt uit puur egoïstische motieven en die over de emoties en belangen van anderen heen walst, heeft heel andere motieven dan een manager die het beste met de organisatie voorheeft.
Destructief
Destructief zijn mensen die slechte motieven hebben, maar het politieke spel ondertussen heel goed beheersen. Een ceo die een mogelijke fusie opzettelijk laat mislukken omdat hij bang is zijn eigen positie te verliezen, is daar een voorbeeld van.
Zelfdestructief
Wanneer een mens slechte motieven heeft en ook nog eens slecht is in het spelen van het politieke spel, dan is deze persoon vaak zelfdestructief. Hij of zij wordt binnen de organisatie niet zelden als een verliezer gezien.
Constructief
Constructief zijn mensen die goede motieven hebben en het politieke spel ook nog eens goed beheersen. Een ceo die zijn kans schoon ziet een goede deal te maken met een overnamepartij omdat deze deal de organisatie in waarde laat stijgen, is daar een voorbeeld van.
Goedbedoeld
Mensen die weliswaar goede bedoelingen hebben, maar het politieke spel niet goed kunnen spelen, worden vaak als naïef beschouwd en bereiken zelden hun doel. De acties van dit soort mensen hangen aan elkaar van goede bedoelingen, maar ze leveren zelden het gewenste resultaat op.
Goedbedoeld, maar niet effectief
Wat we bij vrouwen regelmatig zien, is dat hun motieven wel goed zijn, maar dat ze het spelen van het spel lastig vinden en zich daar soms zelfs helemaal niet mee willen bezighouden. Dat is nogal naïef. Het is goedbedoeld, maar niet effectief.
Ook al vind je het niet leuk, je hebt nu eenmaal te maken met ongeschreven regels en politieke spelletjes. En dus kun je er maar beter voor zorgen dat je weet hoe het werkt en dat je het spel strategisch speelt. Toppers in organisaties hebben goede bedoelingen én bezitten de politieke vaardigheden om effectief te kunnen opereren binnen een organisatie. En natuurlijk zijn er ook nog de ‘manipulatoren’, mensen die slechte motieven hebben, maar wel over de vaardigheden beschikken om het spel goed te spelen.
Dit laatste is precies het soort gedrag waar vrouwen vaak een afkeer van hebben. En terecht. Dit soort gedrag is immers destructief voor de organisatie. Maar wat is er mis met goede bedoelingen én het spel goed kunnen spelen? Uiteindelijk is iedereen daarbij gebaat: jij maakt carrière en bent effectief, en de organisatie heeft er een topper als medewerker bij!
- Meer weten over vrouwelijk leiderschap? Doe dan mee met onze collegereeks. Klik hier voor meer informatie >>>
Bron: Stratego® voor vrouwen
Door: Monic Bührs, Elisa de Groot