De robotisering van de wereld schrijdt voort. Is dat een goed idee, of gaan we naar een situatie waarin machines slimmer en socialer zijn dan wij, en robots nauwelijks meer van mensen te onderscheiden zijn?
Tot nu toe werd ‘de vrije wil' altijd als criterium beschouwd om het verschil tussen mens en robot aan te geven, maar ook daar valt niet meer blind op te varen. ‘Onze' vrije wil staat ter discussie (zie de boeken van Dick Schwaab c.s.), en (sociale) robots krijgen niet alleen steeds meer menselijke eigenschappen maar ook meer autonomie.Waar zal dat eindigen? Vier mogelijk scenario's liggen in het verschiet:
1. Super sister: de robot helpt ons bij vervelend, gevaarlijk of vuil werk, maar pakt onze menselijkheid niet van ons af;
2. Luddisme 2.0: een nieuwe opstand tegen de robots (de oorspronkelijke Luddisten streden in de negentiende eeuw tegen de mechanisering van de arbeid);
3. Bad brother: de sociale robot neemt ons leven over, controleert ons en bepaalt ook wat ‘goed' voor ons is.;
4. Luilekkerland: we zetten robots zo slim in dat we op al onze wenken worden bediend, zonder dat we onze autonomie kwijtraken.
Bron: Erik van de Linde in: FD special, april 2013.
Boekentip: De strategische revolutie door futuroloog prof. dr. Wim de Ridder.