Neem eens een sinaasappel en zet met een potlood een duidelijke stip op de schil. Die stip is je bewustzijn ten opzichte van je (onbewuste) vermogens. De sinaasappel symboliseert het ‘heelal’ aan mogelijkheden in jezelf.
Anna Wise, een Amerikaanse visionair die technologie toepaste om mensen zich meer bewust te laten zijn van wie ze zijn en wat ze willen in een bepaalde situatie, heeft baanbrekend onderzoek gedaan naar bewustzijn, geholpen door een Mind Mirror eeg. Dat is een machine die hersenactiviteit meet in hertz, het aantal trillingen per seconde.
Niveaus van bewustzijn
We kennen verschillende niveaus van bewustzijn: een bèta-, alfa-, thèta- en deltaniveau . De frequentie (snelheid) en de amplitude (kracht van de elektrische impuls) bepalen welk niveau heerst. Het hoogste niveau is 38 hertz (bèta) en het laagste is 0,5 hertz (delta).
- Het bètaniveau is het normale denkniveau. Dit wordt geassocieerd met problemen oplossen, logisch denken, actieve aandacht. We zitten overdag meestal op ons bètaniveau.
- Het alfaniveau betreden we als we dagdromen, fantaseren en visualiseren. Het alfaniveau vormt de brug tussen ons bewustzijn en onderbewustzijn.
- Daaronder zit het thètaniveau. Dat is ons onderbewustzijn. We ervaren dit niveau als we het gevoel hebben dat een inzicht als een blikseminslag binnenkomt.
Deltahersengolven zijn als een soort radar die informatie zoekt en ontvangt op een instinctief niveau. Misschien heb je de ervaring dat je al weet wie er belt, nog voor de telefoon rinkelt. Je voelt wat je kind voelt, je weet wat de ander gaat zeggen, nog voor het gezegd is. Een soort zesde zintuig dus. Soms hebben mensen dat zelfs zo sterk dat ze het omgekeerde moeten leren, namelijk niet verdwijnen in de ander maar bij zichzelf blijven.
Meestal niet in contact met onszelf
We zitten zoals gezegd meestal op ons bètaniveau. Maar met alleen bètahersenactiviteit staan we niet in contact met ons wezenlijke zelf. We slapen als het ware terwijl we wakker zijn, want we staan niet in contact met ons onderbewustzijn, ons onbewuste, onze intuïtie, ons diepere gevoel van zingeving en verbondenheid, ons potentieel en onze creativiteit. Meditatie helpt.
Anna Wise schrijft in haar inleiding: ‘Ik had er geen idee van dat ik de basis legde voor een andere manier van omgaan met onze “high performing mind” toen ik alles wat ik ervan wist opschreef om er een training van te maken. Het blijkt een gelukkig huwelijk, meditatie en biofeedbacktechniek.’ De kern van het beheersen van ons potentieel is onze bètagolven te beheersen, want een overactief bètaniveau knijpt als het ware de poort tot de diepere niveaus af. Door ontspanning krijg je makkelijker toegang tot de andere niveaus.
Meditatietips om te onthaasten
Vervolgens geeft Wise een aantal meditatietips en diepe ontspanningsoefeningen om te onthaasten. Meditatie betekent niets anders dan de kunst van het ontspannen van zowel lichaam als geest. Ik geef je hier eenvoudige tips die je meteen op het werk kunt doen. Voor diepere ontspanning raad ik je yoga aan. En achter in het boek Effectief Tijdbeheer staat nog een eenvoudige ontspanningsoefening. Drie korte tips, aparte oefeningetjes van één tot drie minuten:
- Ontspan je tong (!). Richt je aandacht op je tong. Je voelt je tong wellicht dikker worden? Ontspan je kaak. Voel hoe bij elke uitademing je tong zwaarder wordt en je kaken zakken. Dit brengt meteen al rust in je hoofd. Alsof die lastige stemmetjes in je hoofd je eigen tong gebruiken …
- Stop met wat je aan het doen bent en ga een minuut lang stilzitten. Verander niets aan je houding of gedachten. Vraag jezelf na die ene minuut af: hoeveel gedachten had ik? Waar kwamen ze vandaan? Waar gingen ze over? Hoeveel verschillende onderwerpen vlogen door mijn hoofd? Kan ik de gedachten laten gaan, of was er ook een soort achtergrondcommentaar? Kun je je voorstellen hoe fi jn het zou zijn een leeg hoofd te hebben gedurende één minuut?
- Klok gedurende één minuut hoeveel keer je in- en uitademt. Adem gewoon zoals je altijd doet. Hoe vaak was dat? Het gemiddelde is tussen de twaalf en achttien keer. Als je bewust rustiger in- en uitademt, daalt de bètafrequentie meteen. Ik doe deze oefening vaak in mijn workshops. Het geeft meteen rust, en soms ook een intens moe gevoel; alsof mensen zich ineens realiseren hoe moe ze eigenlijk zijn.
Bron: Effectief tijdbeheer
Door: Ineke Kievit-Broeze