De werkvorm Journaling zorgt ervoor dat deelnemers de tijd krijgen om te onderzoeken wat er voor hen speelt, hoe zij de situatie ervaren en wat dit met hen doet. Hierna is het dan mogelijk om in tweetallen hierover verder het gesprek te voeren. Deze werkvorm creëert verdieping, openheid en verbinding.
Hoe het werkt
De begeleider geeft iedereen de opdracht om hun eigen ervaringen, gedachten, emoties en ideeën op te schrijven. Dit wordt daarna eventueel in tweetallen gedeeld.
stap 1 Aanpak toelichten
Vertel de deelnemers dat jullie gaan reflecteren op hoe het met iedereen gaat en wat beter kan. Leg uit dat iedereen zo eerst voor zichzelf gaat schrijven wat het onderwerp oproept, wat ze ervan vinden en welke gedachten en emoties er bij hen opkomen. Vertel dat ze hier 5 minuten de tijd voor krijgen en dat iedereen non-stop blijft schrijven, vrij associërend. Als ze niet meer weten wat ze moeten schrijven, dan schrijven ze dat op, totdat er een andere gedachte komt.
stap 2 Journalen
Vraag de deelnemers hun camera en geluid uit te zetten, zodat ze elkaar niet zien en horen tijdens het schrijven. Dit geeft privacy en focus. Start met schrijven en laat een timer in beeld zien.
stap 3 Samenvatten
Laat na 5 minuten iedere deelnemer de camera weer aanzetten. Vorm duo’s en laat via bellen of break-out rooms delen wat er bij het schrijven naar boven is gekomen.
stap 4 optioneel Delen in de groep
Afhankelijk van waar de groepsleden ten opzichte van elkaar staan, kun je de kern laten delen in een reactieronde. Doe dit eventueel met een aanvulzin (zie linkerpagina). Afhankelijk van het onderwerp kun je ervoor kiezen om met elkaar te discussiëren of vragen over elkaars input te stellen.
Positieve effecten
Journaling wordt veel gedaan en wint aan populariteit. Wat maakt deze werkvorm zo effectief?
- Stimuleert de creativiteit.
- Maakt het hoofd leeg.
- Geeft focus.
- Ontdoet je van negatieve emoties.
- Creëert rust en ruimte.
- Geeft antwoord op wat je écht vindt of wilt.
- Zorgt dat individuen eerst nadenken over hun eigen standpunt, ervaring of input.
Variant
Journaling kan stress verminderen en bijdragen aan mentale en emotionele gezondheid. Deze werkvorm kun je ook inzetten om deelnemers te laten reflecteren op hoe ze zich voelen, wat ze vinden, wat goed gaat en wat beter kan. Je kunt hun ook vragen een week lang iedere ochtend of avond te schrijven en deze input mee te nemen in het online overleg. Daarbij kun je de bijvoorbeeld de volgende vragen inzetten.
- Wat gaat goed?
- Wat kan beter?
- Hoe ervaar ik het werk nu?
- Hoe ervaar ik de samenwerking nu?
- Wat vind ik lastig?
- Waar krijg ik energie van?
- Of schrijf wat er in je opkomt!
Suggesties voor aanvulzinnen in een reactieronde
De volgende zinnen zijn geschikt om de opbrengst van Journaling te laten samenvatten:
- De kern van het probleem voor mij is…
- Wat dit onderwerp bij mij vooral oproept, is…
- Wat mij opvalt aan wat ik opgeschreven heb, is…
- De rode draad in mijn aantekeningen is…
- Wanneer ik doorlees wat ik opgeschreven heb, word ik geraakt door…
- Ik zou verder willen doorpraten over…
Bron: Het Groot Online Werkvormenboek
Door: Sasja Dirkse, Angela Talen, Annemarieke van Rumpt, Lotte Bons