'Een overbodig wetsvoorstel waar niemand op zit te wachten.' Dat vinden MKB-Nederland en VNO-NCW van het initiatiefwetsvoorstel dat Tweede Kamerlid Ineke van Gent van GroenLinks en haar CDA-collega Eddy van Hijum onlangs indienden.
De indieners willen dat werknemers vanaf 2013 het recht moeten hebben op flexibele arbeidstijden en telewerken. In een advies van de Stichting van de Arbeid vraagt ook de vakbeweging zich af of wetgeving een fundamentele bijdrage zal leveren aan het mogelijk maken van passende afspraken.Volgens de ondernemingsorganisaties miskent het voorstel dat er in Nederland al heel veel aan thuis- en telewerken wordt gedaan. Ook gaat het voorbij aan het gegeven dat er al veel aangepaste arbeidspatronen bestaan, onder meer via deeltijd. 'Afspraken hierover vinden plaats via cao's of direct op de werkvloer tussen werkgever en werknemer. Daar worden behoeften en mogelijkheden afgestemd. Wettelijke kaders zijn hier niet voor nodig.'
Symboolwetgeving
MKB-Nederland en VNO-NCW verwijzen naar de Wet Aanpassing Arbeidsduur. 'De helft van alle werknemers in Nederland werkt in deeltijd, maar degenen die dit via deze wet hebben moeten realiseren zijn op de vingers van één hand te tellen, zo blijkt uit onderzoek van SZW.' Daarmee valt het in de categorie symboolwetgeving, aldus de werkgeversorganisaties.
(Bron: MKB Nederland)
Tip
In het tijdschrift Management Executive staan vlot leesbare artikelen over alle onderwerpen waarvan u in de dagelijkse praktijk op de hoogte moet zijn, onder andere op het gebied van HRM.